Církev, ve které je farářem, má v názvu Mistra Jana Husa. On sám je z Keni a o Velikonocích se nezastaví

19. duben 2014
Zprávy

Phanuel Osweto je bezesporu jeden z mála farářů Československé církve husitské, který má černou barvu pleti. Možná dokonce jediný. Je tu už deset let a jeho farníci za ním chodí do Husova sboru v Kladně. Teď společně oslavují velikonoční svátky.

„Já si myslím, že všichni mě přijímají jako člověka, nikoli jako někoho z Afriky. Co nás tady spojuje, je navíc víra v Ježíše Krista,“ říká Phanuel Osweto. Narodil v Keni, kde studoval střední školu. Československá církev husitská, která v Africe působí, mu před deseti lety nabídla stipendium, a tak šel do České republiky studovat teologii. Farář si ale s tím, kde právě působí, příliš hlavu neláme:

„Boží cesty jsou vždy nevyzpytatelné. Nevím, co bude zítra, a nevěděl jsem ani předtím, než jsem se rozhodl, že tady budu pracovat, že tu zůstanu. A teď zase nevím, jak dlouho tady budu.“

Čtěte také

Phanuel Osweto si do Česka z Afriky přivedl i manželku Judy, se kterou má šestiletou dcerku. On i jeho rodina se pravidelně setkává se členy kladenského Husova sboru. Ten čítá asi 300 lidí. Právě o Velikonocích, které jsou nejdůležitějšími křesťanskými svátky, organizuje farář několik setkání s věřícími v budově sboru, mimo kostel.

Ačkoli má Phanuel Osweto o Velikonocích spoustu povinností, najde si on i jeho žena Judy čas na české tradice.

„Je to sympatický člověk, na to, že je z Afriky, umí dobře česky. Byli jsme rádi, že máme nového faráře,“ svěřuje se členka Husova sboru Stáňa Seifertová. Lidé se podle ní také často zajímají, jak jde dohromady keňský původ faráře s církví, která má v názvu českého kazatele Mistra Jana Husa.

„Mistr Jan Hus dával velký důraz na to, co by opravdu každý měl slyšet, a to že musíme věřit v pravdu a hájit pravdu, bez ohledu na to, jestli je člověk černý nebo bílý,“ vysvětluje farář.

Phanuel Osweto se narodil v Keni, v Česku studoval teologii

Phanuel Osweto sice neumí uplést pomlázku, ale chce si ji rozhodně na velikonoční pondělí koupit. Říká totiž, že když je v cizí zemi, je potřeba se tamním zvykům aspoň částečně přizpůsobit. Navzdory tomu, že jsou vlastně pohanské.

Čtěte také

Phanuel Osweto se narodil v Keni, v Česku studoval teologii
Spustit audio