Co patří do lednice a co ne? Babské rady přináší průvodce optimálním skladováním potravin
Dobré skladování potravin prodlužuje jejich životnost. Co můžete dát do ledničky a kterým potravinám bude lépe ve spíži?
Uzeniny, které často skladujete v plastové krabičce s víčkem, vydrží déle čerstvé, pokud k nim přidáte pár neuvařených těstovin.
Rozříznutý citron uchováte několik dnů čerstvý, když ho v lednici položíte na talířek a přikryjete skleničkou.
Skladování v lednici je vhodné pro: jablka, hrušky, broskve, hroznové víno, lesní a zahradní ovoce jako jahody či borůvky. Dále listovou, kořenovou či košťálovou zeleninu.
Co naopak do chladu lednice nepatří? Brambory, cibule a česnek, rajčata, lilek, paprika, okurka, zázvor nebo exotické ovoce – mango, ananas či banány. Těm svědčí spíže nebo sklep.
Související
-
Skladování brambor? Důležité je vlhko, chlad a vybílený sklep
Vlhko, ale čisto, tma a chládek. To jsou ideální podmínky pro skladování brambor. V rodinném domě nám je zpravidla poskytne sklep, který je dobré každý rok vybílit....
-
Jídlo dokáže zabít. Chybujeme při jeho skladování, rozmrazování i konzervaci, upozorňuje lékařka
Vystudovala medicínu a složila doktorát z molekulární biologie a genetiky. Laboratoří je ale pro ni i její kuchyně. Její vášní je totiž vaření a psaní knih o jídle.
-
Čtyři zásady správného skladování a zpracování masa
Jak si pochutnávat na grilovaných dobrotách a přitom se vyhnout všem nepříjemným nemocem, které lze ze špatně ošetřeného masa dostat? Právě na to jsme se ptali v po...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.