Cukrářka z Rožďalovic upeče (nejen) svobodným místní specialitu: rohové koláče

15. červenec 2016

Milenu Tarabovou z Rožďalovic potkáte nejčastěji v místní cukrárně. Nabízí tam zákusky a pečivo z vlastní výrobny. Mezi nimi i unikátní rohový koláč, který podle tradice mají pojídat svobodní na svatbách pod stolem, aby také co nejdřív chystali vlastní svatbu.

„Nejdřív jsem pekla jen pro své potěšení,“ vzpomíná na své začátky Milena Tarabová. Pracovala původně v zemědělském družstvu, které skončilo v roce 1990. A o rok později jí spolu s kamarádkou napadlo, že by si mohly otevřít cukrárnu. „Kamarádka byla prodavačka, já mám ekonomickou školu. Pro začátek jsme si musely sehnat zástupce, který za nás ručil, než nám bylo uznáno naše vyučení. Od roku 1991 jsme pak začaly vyrábět vlastní výrobky a prodávat je,“ dodala Milena Tarabová.

V rožďalovické cukrárně najdete kromě zákusků i pekařské výrobky a zejména rohový koláč. „Je to místní tradice. Tento recept se tu používal při pečení pouťových a posvícenských koláčů. V koláči je celkem pět náplní – tvarohová, jablečná, ořechová, maková a nakonec povidla,“ prozradila cukrářka.

Rohový koláč se vyrábí z nekynutého těsta. „Je to těsto s droždím, ale ihned se zpracovává, nenechá se kynout,“ popsala cukrářka základní postup. Recept objevila Milena Tarabová doma. „Tenhle koláč pekla už moje maminka. My tady vyrábíme i další cukrovinky a pečivo většinou podle domácích receptů, které někde objevíme. Vyzkoušíme je, a pokud nám to chutná, tak to hned začneme vyrábět,“ shrnula základní strategii rožďalovické cukrárny.

Spustit audio