Desítky dětí vyráběly v mnichovohradišťském muzeu dřevěné basketbálky, pak si je pyšně odnášely domů

20. červenec 2024 20:00

Muzeum města Mnichovo Hradiště na Mladoboleslavsku pořádá každé léto Truhlářské dílny pro děti. V historických prostorách muzea s Danou a Petrem Novákovými z mnichovohradišťské Jednoty bratrské tvoří letos originální „kapesní“ hru ze dřeva děti od 4 do 15 let.

Novákovi, společně s dalšími spolupracovníky, dětem vše vysvětlí, menším při manipulaci s vrtačkou, akušroubovákem nebo kladivem pomohou. Na každém ze 4 stanovišť se malí truhláři o krok přiblíží k výslednému výrobku. Je jím hra, basketbálek, kterou si odnesou domů. Zkoušet se trefit do koše pak mohou s rodinou nebo klidně sami. Baví je to moc!

„Pomocí odpalovacího mechanizmu z kolíčku na prádlo vystřelují dřevěnou kuličku na provázku do koše,“ popisuje Petr Novák z Jednoty bratrské. Dílny s manželkou Danou organizují v muzeu pro děti už několik let.

Dílna bude i v srpnu

Nových nadšených majitelů basketbálků z muzea odcházeli desítky. A kdo to tentokrát nestihl, nemusí věšet hlavu. Truhlářská dílna se bude konat na stejném místě ještě 17. srpna od 9:00 do 15:30. Vstupenka platí nejen na uvedený truhlářský program, ale je platná i pro vstup na aktuální výstavu „Svatby nejen na Mnichovohradišťsku“ a do všech stálých expozic muzea.

Muzeum se nachází ve 2. patře zámku Mnichovo Hradiště

„Svatební“ výstava potrvá v městském muzeu ve druhém patře státního zámku až do 1. září. Otevřeno je od úterý do neděle od 9 do 16 hodin. Množství svatebních fotografií přibližně z let 1880–1990 se podařilo shromáždit díky spoluobčanům. Prohlédnout si můžete ukázky svatebních šatů nevěst i ženichů. Nechybí svatební kytice, prostřená svatební tabule, svatební oznámení a blahopřání, ukázky nevěstiny výbavy i svatebních darů. Výstava představuje také některé svatební zvyky.

Výstava Svatby nejen na Mnichovohradišťsku, svatební tabule
Spustit audio