Diviznový sirup
Jak připravit diviznový sirup, to poradí bylinkářka Blanka Kocourková, která je pravidelným hostem našeho dopoledního vysílání.
Postup:
- Do čtyřlitrové láhve vrstvíme střídavě diviznové květy a cukr (2 kg).
- Láhev postavíme do okna na sluníčko.
- Denně musíme zamíchat, aby květy byly stále ponořené ve vzniklé šťávě.
- Až přestanou květy vystupovat nahoru a zůstanou na dně jako těžká hnědá hmota, poté zfiltrujeme přes řídké plátno, nejlépe dvakrát.
- Sirup nalijeme do umytých a alkoholem vypláchnutých skleniček a dobře je uzavřeme.
- Dobré je sirup sterilizovat.
Dávkování sirupu: dospělí 3x denně polévkovou lžíci, děti 3x denně čajovou lžičku, případně i v noci při dráždivém kašli.
Čaj i olej z divizny
Připravit si můžete i diviznový čaj. Ten pomáhá proti kašli, rýmě, zánětu průdušek a vyvolá pocení při nachlazení. Jak na to? Dvě lžičky usušených květů zalejete 250 ml vroucí vody a necháte 10 minut louhovat, přecedíte přes husté sítko a popíjíte 1-2 šálky denně.
Vyzkoušet můžete i diviznový olej. Čerstvé květy zalejete olivovým nebo slunečnicovým olejem a necháte 14 dní stát na slunci, scedíte a uložíte v chladu. Použijete jej k léčení vředů, otoků a zmírnění bolestí, které způsobují křečové žíly.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.