Dnes Iva Hüttnerová připomene jednu zapomenutou podzimní zeleninu
Na podzim naše babičky vařily především z toho, co samy sklidily. Velmi oblíbený byl dnes téměř zapomenutý pastinák.
Možná nevíte, že než k nám dorazily brambory, používal se jako příloha. Pastinák vypadá jako petržel, ale chutná jako mrkev. Je to velmi levná a zdravá zelenina. Povzbuzuje chuť k jídlu, má močopudné účinky a působí proti nadýmání. Také se o něm tvrdí, že je to přírodní afrodiziakum.
Můžete ho péct samotný i s jinou zeleninou. Nebo uvařte jeden díl pastináku a jeden díl brambor a udělejte klasickou kaši s máslem. Uvidíte, že bude chutnat celé rodině.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.