Dobrou náladu nedělá alkohol, ale dobrá společnost

28. prosinec 2022

Silvestrovské oslavy si chceme užít všichni, ale většinou zapomínáme, že nám z přílišného zapíjení alkoholem může být špatně. Dobrou náladu ale nedělá alkohol, nýbrž dobrá společnost. K oslavám ale alkohol patří a k silvestru také. Jak to vyřešit? Hodování si můžete užít, pokud budete dodržovat několik jednoduchých zásad.

Možná právě nyní už připravujete silvestrovské pohoštění a dokupujete poslední zásoby jídla a hlavně alkoholu. Silvestrovské oslavy si chceme užít všichni, ale většinou zapomínáme, že nám z přílišného zapíjení alkoholem může být špatně. Není nad to si zavčas připomenout jedno známé přísloví „dobrou náladu nedělá alkohol, ale dobrá společnost“.

Hlavní zásada – nemíchat různé druhy alkoholu a pít hodně vody

Jaké zásady bychom měli dodržovat, pokud si chceme Silvestra užít a zároveň oslavy přežít v dobré kondici? Pokud už bez alkoholu nemůžete být, tak je důležité si před popíjením „vymastit žaludek“. To znamená dobře se najíst, minimálně si dopřát alespoň nějaký základ jídla. Kdysi se dokonce před oslavou doporučovala mastná jídla – uzené maso nebo špek, ale to samozřejmě mnoha lidem může naopak uškodit. Ozve se žlučník nebo žaludek.

Pokud už budete holdovat alkoholu, tak alespoň hojně pijte vodu, abyste do sebe dostali i tekutiny. Alkohol odvodňuje a je potřeba si organismus zase zavodnit. Po kvalitním jídle a popíjení dostatečného množství vody je nejdůležitější třetí zásada – nemíchat různé druhy alkoholu. Když si pro popíjení zvolíte rozumné množství vína, tak se ho držte až do půlnoci. Pokud si pak na přípitek dáte sklenku šampaňského, budete mít příjemné novoroční ráno. Naopak po přeskakování mezi vínem, pivem a tvrdým alkoholem vás druhý den bolehlav nemine.

Nový rok v dobré kondici

V dobré náladě se málokdo umí ovládat. Ranní novoroční nevolnosti se pak možná nevyhnete. Co dělat jako první pomoc?

Především se pořádně prolít tekutinami, nejlépe čistou vodou, aby se zbytkový alkohol v krvi naředil a odplavil z těla. Mnoho lidí si myslí, že po prohýřené noci je první pomocí ranní káva, ale její konzumace může mít i negativní efekt. Káva sice každého probere a hlava pak začne fungovat lépe, ale u někoho může zároveň déle trvat odbourávání alkoholu. Nepříjemný pocit a bolest hlavy tak může přetrvávat déle.

Pokud to žaludek unese, je potřeba se také najíst

Tomu, kdo dobře snáší česnek, může pomoci i tradiční česnečka. Ale jistotou na uklidnění rozbouřeného žaludku je spíše nějaké sušší a jednoduché jídlo – brambory nebo chleba. To není zrovna jídlo, kterým bychom chtěli začít nový rok.

Rozhodně se vyhněte mastným pokrmům, které žaludek i žlučník ještě více podráždí. Pozor i na tradiční novoroční pokrmy! Podle lidové tradice k nim patří především novoroční čočka – to aby se nás v novém roce držely peníze. Pochutnají si na ní pouze ti, kteří silvestrovské oslavy prožili rozumně a do novoročního rána se probudili v dobré kondici.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.