Dokonalými grilovanými hříbky se žloutkem jsme oslavili 100 let republiky s Petrou Špalkovou
I v Pochoutkách na talíři se slavilo 100 let od založení Československa. K výročí si Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal vybrali restauraci Grand Cru, kde kuchyni šéfuje i v michelinském průvodci oceňovaný šéfkuchař Jan Punčochář. Grilované hříbky zapečené se žloutkem a parmazánem si vychutnala herečka Petra Špalková. Byla překvapená nebeskou chutí jednoduchého českého jídla.
Grilované hříbky se žloutkem
Ingredience na 4 porce:
500 g pravých hříbků
2 – 3 vejce (podle velikosti)
1 lžička kmínu
50 g parmazánu
1 lžička soli
přepuštěné máslo
Postup:
Oddělíme žloutky od bílků. Do žloutků přidáme sůl a drcený kmín. Pomalu vmícháváme přepuštěné máslo – množství podle toho, až se omáčka zahustí a zbělá. Když připravujeme houby, vždycky dáváme kmín, protože zvýrazní chuť hub.
Přepuštěné máslo se dělá tak, že máslo rozpustíme, počkáme, až se na něm vytvoří hustá bílá sraženina a přecedíme přes plátýnko. Oddělíme tak čisté máslo. Zbylou syrovátku můžeme použít třeba do bramborové kaše. Tím kaše získá jemnou oříškovou chuť.
Hříbky neoplachujeme, jen nožem a štětečkem odstraníme nečistoty z lesa. Nakrájíme je na tenké plátky (můžeme použít „mandolínu“ – speciální struhadlo).
Na talíř, na kterém budeme servírovat, naneseme silnější vrstvu přepuštěného másla (hříbky dost sají tuk), máslo posypeme lehce solí a kmínem, poklademe plátky hříbků do kruhu, až zaplníme celý talíř jako pizzu, a znovu dáme máslo. Opět lehce posolíme a pokmínujeme.
Potom od středu k hraně talíře (do šneka) naklademe lžící nebo pipetou žloutky s máslem a dáme do trouby. Na 4 minuty při 190 °C. Poté vyndáme a posypeme nastrouhaným parmazánem.
Jan Punčochář
Vyučil se v hotelu Ambassador a hned po škole pracoval v několika vyhlášených pražských restauracích. Své zkušenosti dále získal v zahraničí, vařil například v přední švýcarské restauraci Häberli’s Schützenhaus. Po návratu do Prahy se stal šéfkuchařem restaurace Le terroir, kde působil deset let.
Teď vaří se zápalem a s dobrou náladou a úsměvem, jak jsme se přesvědčili, v restauraci Grand Cru. Má rád smažený řízek nebo obyčejný bramborák.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.