Domácí vaječný likér, neboli ajr koňak. Dnes si ho můžete připravit podle receptu Ivy Hüttnerové
Když jsem v paměti probírala, co u nás doma na Vánoce nesmí chybět, hned si mi vybavil domácí vaječný likér.
A protože je nejlepší až potom, co jej necháte pár dní dozrát v lednici, je pravý čas ho připravit. Přináším vám recept rovnou na litr, mizí totiž rychlostí blesku.
Nejdříve vyšlehejte do pěny 6 žloutků se 2 vanilkovými cukry, přidejte půl litru hnědého rumu a 2 plechovky kondenzovaného mléka. Já osobně dávám jedno slazené a jedno neslazené. Abyste měli jistotu, že v likéru nebudou žádné zbytky ze žloutků, přelejte likér ještě přes čajové sítko a je hotovo.
A pokud chcete vyrobit nealkoholickou variantu pro děti, místo rumu přidejte jen rumové aroma. Mám vyzkoušeno, že se zavděčím celé rodině a navíc nosím tento domácí vaječný likér jako drobnou pozornost na vánoční návštěvy příbuzných a přátel.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.