Dort domácí podle sester Kresbachových
V kuchyních našich babiček bylo kromě domácích surovin i cizokrajné koření. Třeba skořice, která posloužila i jako oléčovadlo. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poví, jak ji využít při pečení domácího dortu.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenán v dobovém časopise:
Utři 9 žloutků a 25 dkg cukru, až se zpění, přimíchej pak 20 dkg neoloupaných, strouhaných mandlí, 20 dkg citronátu, 20 dkg oranžátu, (vše jemně krájené), 13 dkg strouhaného černého chleba, trochu skořice, hřebíčku, vanilky a strouhanou kůru z 1 citronu. Naposledy vmíchej lehce tuhý sníh z 9 bílků.
Hmotu tu dej do máslem vymazané a houskou vysypané formy dortové a pec ji půl hodiny. Pak ji nech trochu vychladnouti a opatři touto polevou: vař několik minut 13 dkg cukru, šťávu z 1 citronu a trochu vína, rumu nebo araku. Dej pak dort ještě jednou do teplé trouby oschnouti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.