Dukátové buchtičky plněné tvarohem s vanilkovým krémem dělá Vlasta Zavoralová, když chce rozmazlovat rodinu
Sváteční verzi dukátových buchtiček plněných tvarohovou nádivkou a podávaných s vanilkovým krémem dělá Vlasta Zavoralová z Lubné u Poličky. Naučila se to od babičky a nám prozradila recept na tuhle vylepšenou sváteční verzi v rámci soutěže Pochoutkový rok na sladko.
Dukátové buchtičky plněné tvarohem
Ingredience:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
30 g droždí
30 g cukru krupice
3 žloutky
100 g rozpuštěného másla
250 ml vlažného mléka
1 špetka soli
Náplň:
500 g měkkého tvarohu v papíru
1 hrst rozinek namočených v rumu
1 vanilkový cukr
citronová kůra z 1 citronu
2 lžíce cukru
Postup:
Do mísy nasypeme mouku (smícháme oba druhy dohromady). Do mouky v míse uděláme důlek, do kterého dáme droždí, cukr a část vlažného mléka a počkáme až vzejde kvásek. Trvá to asi 10 – 15 minut.
Teprve potom přidáme sůl, ale opatrně ji vmícháme do mouky, ne do kvásku, abychom nezabili kvasinky. Přidáme zbytek cukru, žloutky, rozpuštěné máslo a zbytek vlažného mléka. Vše promícháme a zaděláme hladké voskové těsto. To poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout tři čtvrtě hodiny.
Na tvarohovou náplň smícháme dva tvarohy, promícháme je s rozinkami namočenými předem v rumu. Přidáme vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a cukr dle chuti. Vše společně promícháme na hladkou a tužší směs.
Po vykynutí těsto rozválíme na půl cm silnou placku a rádýlkem nebo nožem vytvoříme malé čtverečky. Do každého čtverečku vložíme lžičkou tvarohovou náplň, vytvarujeme rukou uzlíček a dáme na sádlem vymazaný plech.
Před usazením každou buchtičku ještě ze všech stran omastíme sádlem. Klademe těsně vedle sebe. Pečeme dozlatova ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 30 minut.
Po vytažení z trouby buchtičky překlopíme na plech a roztrhneme od sebe.
Vanilkový krém
Ingredience:
750 ml mléka
6 lžic cukru
1,5 pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
semínka z 1 vanilkového lusku
1 panák rumu
Ze 750 ml mléka se část odlije do hrnečku. V hrnečku rozmícháme v mléce pudink a semínka z 1 vanilkového lusku. Zbytek mléka nalijeme do rendlíku, osladíme a přivedeme k varu.
Do vroucího mléka zašleháme pudinkovou směs a nakonec, když je krém už středně hustý, přilijeme rum. Vznikne řidší puding, kterým přelijeme upečené buchtičky.
Vlasta Zavoralová
Přivítala nás na statku, kde žije s celou svou širokou rodinou i zvířaty. Přijeli jsme v době, kdy zrovna obraceli usušené seno na louce.
Hned na přivítanou jsme dostali dárky – vlastnoručně vyrobené nahřívací polštářky s pšenicí a také místní oplatky. V kuchyni na nás čekal tác ořechových řezů se žloutkovým krémem. Pak přišel na řadu oběd. Podával se pečený králík se zelím a knedlíkem.
Recept na dukátové buchtičky plněné tvarohem má po babičce Rozárce a odhaduje, že je starý 80 let!