Dýňová polévka s crème fraîche od Petra Šmrhy zachutnala režisérce Jitce Němcové
Naďa Konvalinková se s Patrikem Rozehnalem vypravili do restaurace Battistova cihelna v pražských Ďáblicích. Tamní šéfkuchař Petr Šmrha je naučil recept na dýňovou polévku ze dvou druhů dýní. Jemné pochoutce neodolala ani filmová a televizní režisérka Jitka Němcová, která přijala roli vrchní degustátorky.
Dýňová polévka s crème fraîche a dýňovým olejem
dýně muškátová a hokaido
olivový olej
rostlinný olej
voda nebo vývar
smetana
sůl
pepř
skořice
Postup:
Muškátovou dýni si očistíme, okrájíme kůru, vykrojíme jádřinec (semínka nevyhazujte!) a nakrájíme na kostky 3x3 cm. Totéž uděláme i s dýní hokaido s tím rozdílem, že ji kůry nezbavujeme. Osolíme a opepříme. Dáme do pekáče, pokapeme olivovým olejem a pečeme 10 minut v rozehřáté troubě na 180 stupňů.
Ve velkém hrnci orestujeme na rostlinném oleji cibuli, kterou necháme zesklovatět. Poté přidáme upečenou dýni a špetku skořice a provaříme. Přilijeme vodu, smetanu, sůl, pepř a opět provaříme. Pokud použijeme vývar, musíme být opatrní, aby nám chuť vývaru nepřebila chuť dýně.
Uvařenou polévku necháme vychladnout a následně rozmixujeme tyčovým mixerem. Hotovou polévku podáváme s crème fraîche, křížalami (dýni hokaido nakrájíme na slabé plátky, obalíme v mouce a osmažíme na pánvičce) a trochou dýňového oleje.
Ozdobíme upraženými dýňovými semínky, které připravíme na rozpálené pánvičce bez oleje. Opražené semínka by neměla být příliš tmavá.
Co je crème fraîche?
Crème fraîche pochází z Francie a jedná se o zakysaný mléčný výrobek. Crème fraîche se vyrábí z kravského mléka a musí obsahovat nejméně 30 % tuku v sušině. Výrobek obsahuje nejvýše 15 % mléčného cukru (laktózy), tím je také lépe stravitelný pro lidi s poruchou trávení laktózy.
Crème fraîche se vyrábí ze smetany, do které se přidávají mléčné bakterie. Po 18 až 40 hodinách a při teplotě mezi 20 až 40 stupni výrobek zkysne. Tímto získá crème fraîche svoji specifickou chuť a konzistenci. Stabilizátory ani konzervační prostředky nejsou při výrobě povoleny. Vedle crème fraîche existuje ještě crème double, který obsahuje vyšší procento tuku a jedná se o sladkou smetanu.
Petr Šmrha
Narodil se a vyučil se v Plzni. Má rád jakékoliv jídlo a není nic, co by neochutnal nebo netoužil pozřít. Už měl příležitost okusit i hlemýždě nebo ústřice. Pro hosty udělá téměř cokoliv, ale trvá na tom, že se vaří bez chemických přísad a umělých dochucovadel a mají se dodržovat zavedené vyzkoušené recepty. Do vaření se vrhá s elánem a je radost ho sledovat při práci. Jako každého ho potěší, když mají hosté radost z jídla.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://strednicechy.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://strednicechy.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.