Existuje už kuřelka?

V medicíně se vědění posunuje mílovými kroky kupředu. Nejen nové diagnostické a léčebné metody jsou na denním pořádku a Nobelova cena za objevy, které by před několika lety byly považovány za oblast science fiction, je dnes realitou.

Můj dnešní host v základním výzkumu umí vytvořit chiméru kuřete a křepelky, ale „kuřelka“ to stále ještě není. Ostatně to není ani jeho hlavním předmětem zájmu.

Má zvláštní koníček. Rád opravuje. Navíc opravuje poraněné periferní nervy. Ale také operuje v dutině lební všechno, co je potřeba, nádory, cévní výdutě… Často mu k tomu stačí otvor velikosti 1 čtverečního centimetru.

Jak to dělá? Má dobré brýle? Nejen o tom si dnes budeme v podcastu povídat s profesorem Pavlem Hanincem, přednostou Neurochirurgické kliniky 3. lékařské fakulty a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

autor: Petr Arenberger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.