Hit letošních Vánoc, to jsou čokoládové dortíčky plněné vanilkovým krémem podle Josefa Maršálka
Vánoční obdobu išelských dortíčků, které se v různých rodinách tradují a dědí z generace na generaci, připravil Josef Maršálek pro posluchače Pochoutkového roku. Jsou až hříšné dobré, jakmile ochutnáte, upečete jich ještě jednou tolik.
Hit letošních Vánoc, to jsou čokoládové dortíčky plněné vanilkovým krémem podle Josefa Maršálka
Postup
- 145 g studeného másla
- 60 g cukru moučky
- 190 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- 1 žloutek (velikosti „M“)
- 2 g soli
- 1 g mleté skořice
- Na krém:
- 150 g másla
- 80 g cukru
- 20 ml rumu
- 10 g vanilkového cukru
- Na polevu:
- 100 g hořké čokolády
- 15 g kakaového másla
- Na ozdobu:
- 25 g nahrubo drcených kakaových bobů
Do mísy nasypeme všechny sypké suroviny – mouku, cukr, sůl a mletou skořici. Přidáme studené máslo a rukama v krátkém čase propracujeme. Získáme krásnou drobenku. Je důležité, aby tam nebyly kousky másla před tím, než přidáme žloutek.
Žloutek přidáme na závěr a během krátké doby zapracujeme do těsta. Je to velmi silný emulgátor, to znamená, že spojuje vodu a tuk, protože obsahuje lecitin a díky tomu těsto získá kompaktní strukturu.
Těsto není nutno nechat odležet, rovnou ho rozválíme na pomoučněné ploše na tloušťku 2–3 mm.
Vykrajujeme kolečka nebo kytičky a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Mezi každým kolečkem necháme asi půl centimetru prostoru.
Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C v programu horkovzduch. Jelikož je to tenká vrstva, stačí péct asi 10–12 minut.
Krém si připravíme v robotu. Do mísy vložíme moučkový cukr, máslo, rum a přisypeme vanilkový cukr. Ze začátku šleháme pomalu, dokud se ingredience nespojí. A potom naplno 3–4 minuty, než vznikne hladký a nadýchaný krém.
Krémem naplníme cukrářský sáček s tzv. řezanou špičkou s šesti zoubky, abychom vytvořili na pohled pěknou vrstvu krému v dortíčcích. Na spodní stranu vychladlého upečeného kolečka naneseme vrstvu krému a přiklopíme druhým kolečkem lícní stranou vzhůru. Slepené dortíčky necháme chvíli vychladit v lednici.
Připravíme si polevu. Do misky nalámeme 100 g kvalitní hořké čokolády, přidáme 15 g kakaového másla a rozpustíme společně v mikrovlnné troubě na plný výkon. Každých 20 sekund směs promícháme, než zvláční. Stačí, když je rozpuštěná jen na 70 %, protože se ohřeje také miska, a čokoláda se teplem rozpustí úplně. Čokoládu s kakaovým máslem můžeme rozpustit i ve vodní lázni.
Vezmeme slepená vychladlá kolečka, namočíme je vrchní stranou do čokolády a než poleva zatuhne, posypeme je nasekanými kakaovými boby.
Nejlépe, když necháme dortíčky několik dní rozležet v chladu uložené v plechové krabici.
Josef Maršálek
Chtěl být původně animátorem a rozpohybovávat postavičky v animovaných filmech. Nakonec šel na cukráře a stal se z něj uznávaný odborník, který staví nejen na odbornosti, ale i na babičkovském pečení.
Pekli jsme u něj doma, užili si příjemné odpoledne zakončené u velkého stolu prostřeného i slanými dobrotami, čerstvě upečeným chlebem s domácí čalamádou a dalšími pochoutkami. Bylo dobře jako vždy.