Hlasujte pro synagogu v Budyni. Co promítne festival Kolnoa? A zemřel Mark Podwal

22. září 2024

Hlasujte pro nově zrekonstruovanou synagogu v Budyni nad Ohří. Co letos nabídne festival izraelských filmů Kolnoa? A zemřel newyorský přítel české židovské komunity, lékař a umělec Mark Podwal.

Podpořte svým hlasem synagogu v Budyni nad Ohří

Zámek, kostel – a synagoga. To jsou tři dominanty Budyně nad Ohří, malého města nedaleko Terezína. Nejvíc pozornosti v posledních měsících přitahuje posledně jmenovaná synagoga. A to díky pečlivé rekonstrukci, kterou město proměnilo zchátralou ruinu v krásnou modro-žlutou stavbu. Národní památkový ústav ji dokonce navrhuje do letošní soutěže Patrimonium pro futuro. V online hlasování o vítězi ceny Památky děkují ji ale může do 30. září podpořit kdokoli. A my už jsme ve spojení se starostou Budyně nad Ohří Petrem Kindlem.

„Cena s názvem Památky děkují vyzdvihuje nejlepší počiny v památkové péči, to znamená nejlepší provedení opravy kulturní památky. Do této soutěže bylo v letošním roce přihlášeno 23 památek a budyňská synagoga je jednou z nich,“ vysvětluje Kindl.

Hlasovat pro Budyňskou synagogu je možné na webových stránkách Národního památkového ústavu. „Laureáti ocenění Patrimonium pro futuro včetně držitele ceny veřejnosti Památky děkují budou vyhlášení 15. listopadu 2024 na slavnostním gala večeru z nové scény Národního divadla v Praze s přímém přenosu České televize,“ dodává Kindl.

Kdo synagogu postavil? A jaká je její historie? Poslechněte si celý rozhovor se starostou města Petrem Kindlem.

Tématem festivalu Kolnoa jsou letos emoce

Jiný než v předchozích letech bude letos už 8. ročník festivalu izraelského filmu Kolnoa. A to kvůli událostem ze 7. října loňského roku. Festival, který začíná 27. září, tak promítne například dokumentární film Supernova. Ten je svědectvím o masakru, který na festivalu Nova provedli teroristé z Hamásu. Daniela Brůhová se ředitele festivalu Romana Lesného také zeptala na to, jak se právě v reakci na říjnový útok změnilo slovo ve znaku festivalu.

„Letos je to regeš, to znamená emoce. Tím byl také ovlivněn výběr všech filmů, protože emoce jsou na všech stranách a my se snažíme nějakým způsobem trošičku ty emoce uklidnit,“ vysvětluje Lesný.

Které filmy tedy patří mezi ty uklidňující? „Jsou to filmy, které spíše reflektují ten normální život Izraeli, i když samozřejmě v Izraeli není nic bez emocí. Diváci by se rozhodně měli podívat na film Home, Domov. Je to velice zajímavý film z ortodoxní oblasti, kde si jeden mladý kluk otevřel obchod s elektronikou, a co následovalo, bylo doopravdy velice zajímavé. Je to film, který se trošku zakládá na skutečnosti,“ doplňuje Lesný.

Proč vidět také film Sedm požehnání? Jak se festival vrátí je 100. výročí narození Ephraima Kishona? A jaké osobnosti na Kolnoa přijedou? Poslechněte si celý rozhovor s jeho ředitelem Romanem Lesným.

Zemřel Mark Podwal, umělec s láskou k židovské Praze

Jeden z nejznámějších současných židovských umělců a zároveň jediný dermatolog, jehož díla jsou ve sbírkách newyorského Metropolitního muzea umění. A také Američan, který měl svou synagogu až v Praze. To vše platí o umělci, spisovateli, filmaři a lékaři Marku Podwalovi, který ve věku 79 let zemřel 13. září v New Yorku. Osobní vzpomínku na něj přináší Leo Pavlát.

„K Čechám si Mark Podwal získal obzvlášť blízký vztah. Jak řekl v jednom z rozhovorů, ,v Praze se cítím nejblíž svým židovským kořenům‘. Zajížděl sem pravidelně a vždy přišel s něčím novým,“ vzpomíná Pavlát a dodává:

„V roce 2009 jsme v Židovském muzeu vydali jím napsanou a ilustrovanou knihu Stavěno anděly o Staronové synagoze a tu později i trvale obohatil; podle vlastního návrhu pro ni nechal zhotovit vyšívanou oponu pro svatostánek, pláštík na Tóru i pokrývku na pult, na němž se z tohoto posvátného svitku předčítá. Jím navržené synagogální textilie současně zdobí i brněnskou synagogu.“

Jak Pavlát vzpomíná na své první setkání s Podwalem? Co pro Podwala znamenala Staronová synagoga? A jaké ocenění dostal od českého ministerstva zahraničí?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem.

autor: Noemi Fingerlandová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.