Homesharing, sdílená péče o děti s mentálním postižením, slibuje nevšední zážitky

9. červen 2024, aktualizováno

Procházka zámeckým parkem, výlet na rozhlednu, stavění z kostek nebo pochutnávání si na zmrzlině. Společný čas strávený čímkoliv, co baví dítě i hostitele, to je homesharing, komunitní podpora rodin dětí s mentálním postižením. Propojuje pečující rodiny s lidmi, kteří chtějí věnovat svůj čas dítěti s postižením. Říká se jim hostitelé.

Hostitel je jednotlivec či rodina, který si pravidelně bere dítě na předem domluvený čas do své domácnosti, společně si hrají, chodí na procházky nebo kreslí… Dítě se pak vrací zpátky do své rodiny.

Homesharing, to je sdílená péče o děti s mentálním postižením

Dítě s mentálním či kombinovaným znevýhodněním získává nové sociální kontakty a dovednosti, zatímco jeho rodina si může vydechnout a nabrat nové síly.

Hostitelem se může stát každý, kdo má chuť pomáhat, může nabídnout část svého času, energie a prostoru.

Co homesharing přináší?

Dětem přináší prospěšné životní zkušenosti v novém prostředí, které se pro ně postupně stává známým a bezpečným místem. Přirozeně si tak budují novou síť vztahů, získávají nové zkušenosti a dovednosti. Mají svůj vlastní svět bez rodičů, který potřebují stejně jako zdravé děti.

Hostitelům přináší příležitost proniknout do světa lidí se zdravotním znevýhodněním. Posiluje schopnost empatie, tolerance a trpělivosti, učí oceňovat jinakost. Dává pocit prospěšnosti a smyslu, obohacuje život novými zážitky. Hostitelé navíc přirozeně vytvářejí komunitu, účast v projektu tedy potenciálně přináší i nová přátelství.

Proč rodiny potřebují pomoc?

Představte si, že si nemůžete takřka nikdy odpočinout. Nestíháte nakoupit, uklidit, jít k doktorovi, nebo si jen vypít kávu či přečíst noviny.

Rodiče dětí s mentálním či kombinovaným postižením čelí podle vědeckých studií vysoké míře stresu. Velmi často totiž nemají k péči o své dítě žádnou podporu nebo jen minimální. Proto i jedno odpoledne týdně, které mohou využít sami pro sebe či pro zbylé členy rodiny, má pro ně cenu zlata. A přesně to jim homesharing může dát.

Přijďte na festival

Chcete se dozvědět víc? Podívejte se na web www.komunitne.cz. Anebo přijďte na festival pro celou rodinu na podporu homesharingu. Koná se 14. a 15. června 2024 v Nučicích na Praze-západ. Užijete si divadelní představení, klaunské vystoupení, koncert Moniky Načevy, skupiny Znouzectnost a dalších uskupení. Vstup na festival je zdarma. Podrobnosti na www.festivalnaproti.cz.

 

Spustit audio