Houby na talíř prostě patří. Zacházejte s nimi jako s masem
Taky máte takovou radost, když při ranní procházce lesem objevíte schoulenou rodinku zdravých křemenáčů? A což teprve pravého hřiba!
Většinu hub můžete upravit stejně jako maso. Však jim také naši předkové říkali lesní maso. Můžeme je smažit jako řízky, udělat z nich guláš, karbanátky nebo dršťkovou polévku. Ta je nejlepší z kotrče kadeřavého. Že tam nejsou dršťky, si ani nevšimnete.
Vyhledali jsme pro vás nejrůznější rady, jak s touto voňavou pochoutkou zacházet. Ta nejdůležitější je známá. Každá houba je jedlá, ale některá jenom jednou. Sbírejte jen takové houby, které znáte. Přejeme plný košík hub.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.