Hovězí na česneku s majoránkou na svátek Božího těla

Babiččiny recepty: Hovězí na česneku s majoránkou
Připomeneme oslavy svátku Božího těla, při jejichž příležitosti se mimo jiné podávalo hovězí na česneku s majoránkou.
- ¾ kg hovězí kližky
- sůl
- mletý pepř
- 3 cibule
- 8-10 stroužků česneku
- vrchovatá lžíce majoránky
- 1 lžička hořčice
- 2 lžíce sádla
Omyté a osušené maso nakrájíme na větší kostky. Promícháme s rozmačkaným česnekem, majoránkou a pepřem. Necháme několik hodin uležet. V kastrolu na sádle osmahneme nahrubo pokrájenou cibuli. Přidáme maso a opečeme ze všech stran, občas promícháme.
Když je maso opečené, podlijeme trochou horké vody nebo vývaru, osolíme a pod pokličkou dusíme do změknutí. Před konce dušení vmícháme trochu hořčice. Podáváme s se šťouchanými bramborami nebo s makarony.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.