Iva Hüttnerová pro vás má recept na domácí jitrocelový sirup
Kdysi se mu říkalo král cest a dnes se na něj neprávem zapomíná. Jitrocel je jednou z letních lučních bylinek, která určitě stojí za povšimnutí.
Čerstvě utržený výborně ulevuje od svědění po štípnutí hmyzem nebo při drobných poraněních kůže. Můžete z něj vyrobit domácí mast na popáleniny a hemeroidy nebo masku na zklidnění pleti. A naše babičky nedaly dopustit na jitrocelový sirup. K jeho výrobě stačí tři hrsti čerstvého jitrocele a dva šálky pískového cukru. Do čisté sklenice vrstvěte střídavě cukr a jitrocel, dokud ji nenaplníte. Potom nechte na slunném místě stát dva dny a sirup slijte. Je výborný proti kašli a v lednici vydrží celou zimu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.