Jak správně připravit třené těsto poradil Josef Maršálek
Pokud připravujeme třená těsta, tak nepotřebujeme metly. Hmotu budoucího těsta je třeba třít. Pokud bychom použili metly, tak bychom těsto šlehali. To ale nechceme. Hodit se nám proto bude vařečka nebo stěrka, a pokud používáme mixér, tak nám dobře poslouží protínačka nebo lopatka typu K.
Není dobré třít hmotu příliš, protože do většiny třených hmot se přidávají ještě kypřidla, jako jsou prášky do pečiva, jedlé sody atd. Ty se postarají o objem. Třením se snažíme spíš jednotlivé ingredience spojit, protože třená těsta obsahují vysoké procento tuku, nejenom z másla, sádla nebo oleje, ale také ze žloutku.
A pozor na pečení. Čím déle budeme třené těsto péct, tím bude sušší.
Josef Maršálek
Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.
V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.
Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.