Jaký cukrářský sáček doporučuje profesionální cukrář Josef Maršálek?
Každý, kdo chce své upečené koláče a dorty ozdobit, by měl využít i cukrářský sáček s ozdobnou špičkou. Dorty pak budou vypadat ještě lépe a upečené řezy jako z cukrárny.
Zkuste investovat pár korun do jednorázových igelitových sáčků. Doporučuji si koupit ty, které jsou ze silnostěnné fólie a vydrží vysoký tlak při práci. Navíc se dají recyklovat. To znamená, že po práci je můžete omýt ve vodě se saponátem, potom opláchnout čerstvou vodou a nechat usušit.
Se sáčkem pracujeme tak, že jej ohrneme jako rukáv, odstřihneme špičku, do které vložíme zdobicí špičku. Sáček naplníme asi do poloviny krémem. A teď pozor. Levou rukou – pakliže jste praváci – držíte vrch toho sáčku a pravou ruku dáte asi 5 až 10 cm nad vaši zdobicí špičku a pouze dlaní vytlačujete kousky těsta, krému nebo náplně. Je to proto, že byste si jinak velmi rychle odrovnali vaše karpální tunely.
Josef Maršálek
Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.
V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.
Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.