Je nejvyšší čas na sběr šípků
Chcete-li i na podzim sbírat bylinky, je nejvyšší čas vypravit se na šípky, tedy na plody růže šípkové.
Naše babičky jí říkaly také šipka nebo psí růže. Tmavě oranžové až červené plody mají mnoho využití. Můžete je sušit i zavařovat a použít se dají také do podzimních dekorací.
Šípky sbírejte vždy dobře vyzrálé, ale ještě tvrdé. Přezrálé ztrácí vitamin C. Pokud je budete sušit, můžete je nechat vcelku nebo rozkrájet na kousky. Suší se nejlépe na dobře větraném místě nebo v troubě a dnes už také v sušičce. Teplota ale nesmí přesáhnout šedesát stupňů, jinak můžete šípky spálit.
Velmi oblíbená je také šípková zavařenina, marmeláda, sirup a zapomenout nesmíme ani šípkové víno. Plody růže šípkové zkrátka k podzimu patří a je nejvyšší čas na ně vyrazit.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.