Je nejvyšší čas na sběr šípků

Chcete-li i na podzim sbírat bylinky, je nejvyšší čas vypravit se na šípky, tedy na plody růže šípkové.

Naše babičky jí říkaly také šipka nebo psí růže. Tmavě oranžové až červené plody mají mnoho využití. Můžete je sušit i zavařovat a použít se dají také do podzimních dekorací.

Šípky sbírejte vždy dobře vyzrálé, ale ještě tvrdé. Přezrálé ztrácí vitamin C. Pokud je budete sušit, můžete je nechat vcelku nebo rozkrájet na kousky. Suší se nejlépe na dobře větraném místě nebo v troubě a dnes už také v sušičce. Teplota ale nesmí přesáhnout šedesát stupňů, jinak můžete šípky spálit.

Velmi oblíbená je také šípková zavařenina, marmeláda, sirup a zapomenout nesmíme ani šípkové víno. Plody růže šípkové zkrátka k podzimu patří a je nejvyšší čas na ně vyrazit.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.

František Novotný, moderátor

setkani_2100x1400.jpg

Setkání s Karlem Čapkem

Koupit

Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.