Jemné, křehké, měkké. Šťavnatá kuřecí prsa na houbách si užil Zdeněk Troška
Mezi tradiční české omáčky patří i ty houbové. Jednu světlou, smetanovou verzi se naučili vařit i Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal. Výborně se hodí ke kuřecímu, jak předvedl šéfkuchař pražské restaurace Nota Bene Lukáš Nevyjel. Na ochutnávku dorazil režisér Zdeněk Troška.
Kuřecí prsa na houbách ve smetanové omáčce
- 500 g kuřecích prsou
- 2 cibule nebo šalotku
- 250 g čerstvých hub (mohou být sušené)
- 200 g smetany ke šlehání
- máslo
- trochu citronové šťávy
- tymián
- olivový olej
- mletý černý pepř
- sůl
- drůbeží vývar
Postup:
Kuřecí prsa osolíme, opepříme a na rozpálené pánvičce opečeme. Maso vkládáme kůží dolů. Pečeme z obou stran, dokud není kůže do zlatova. Potom dopečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 7 minut.
Cibuli nakrájíme najemno, přidáme tymián a na pánvičce, kde máme olivový olej a máslo, ji zpěníme lehce do zlatova. Můžeme přidat mouku, pokud máme raději hustší konzistenci. Potom zalijeme připraveným drůbežím vývarem a necháme provařit přibližně 20 minut. Následně přidáme houby a vaříme. Pokud použijeme čerstvé houby, nejdříve je orestujeme. Nakonec přidáme smetanu, citronovou šťávu a máslo.
Lukáš Nevyjel
Vyučil se v Praze. Vaří z čerstvých surovin. Nesestavuje prý stálý jídelní lístek, protože je lepší zaskočit každý den na trh nebo do obchodu a podle aktuální nabídky se rozhodnout, co uvařit hostům. Stává se prý, že ani hodinu před otevřením lokálu neví, co bude podávat.
Nepoužívá umělá dochucovadla, sní všechno, co je připraveno dobře a podle receptů. Nepohrdne ani hovězím gulášem od maminky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.