Jiří Rajchrt připravil kozí sýr s červenou řepou

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se rozjeli po proudu Labe k Obříství na Mělnicku, kde už více než 200 let stojí zájezdní hostinec - vaří se tam i dobrá česká kuchyně. Stará se o ni šéfkuchař Jiří Rajchrt. Ten nám nabídl tentokrát vařenou červenou řepu s kozím sýrem, redukcí z balsamicového octa a piniovými oříšky.

Povídali si také o práci v hostinci u vody a známého mostu, přizvali jsme ke stolu i tamního pěstitele zeleniny Václava Blažka z Kel, který rajčata, mrkev, celer, papriky a další plody pěstuje už od roku 1974. A také jsme vás pozvali do sýrařského sklepa, kde zrají sýry z kravského mléka. Antonín Šmakal vám poradil, jak sýry doma skladovat a jak je nejlépe vychutnat.

Kozí sýr s červenou řepou:
2 velké bulvy červené řepy, 400 g čerstvého zrajícího kozího sýra, roketa, balsamico, cukr, ocet, citronová šťáva, piniové oříšky, sůl

Postup:
Červenou řepu ve šlupce uvaříme ve sladkokyselém nálevu. Ten se skládá ze soli, octa, nebo citronové šťavy a cukru. Řepu po uvaření vyndáme, vychladíme a oloupeme. Tu následně nakrájíme na 2 mm plátky, poklademe na talíř a na řepu položíme kozí sýr nakrájený na 1 cm plátky. Zakápneme olivovým olejem, redukcí z balsamica a posypeme piniovými oříšky a lístky rokety/rukoly.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.