Jiří Rajchrt připravil kozí sýr s červenou řepou

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se rozjeli po proudu Labe k Obříství na Mělnicku, kde už více než 200 let stojí zájezdní hostinec - vaří se tam i dobrá česká kuchyně. Stará se o ni šéfkuchař Jiří Rajchrt. Ten nám nabídl tentokrát vařenou červenou řepu s kozím sýrem, redukcí z balsamicového octa a piniovými oříšky.

Povídali si také o práci v hostinci u vody a známého mostu, přizvali jsme ke stolu i tamního pěstitele zeleniny Václava Blažka z Kel, který rajčata, mrkev, celer, papriky a další plody pěstuje už od roku 1974. A také jsme vás pozvali do sýrařského sklepa, kde zrají sýry z kravského mléka. Antonín Šmakal vám poradil, jak sýry doma skladovat a jak je nejlépe vychutnat.

Kozí sýr s červenou řepou:
2 velké bulvy červené řepy, 400 g čerstvého zrajícího kozího sýra, roketa, balsamico, cukr, ocet, citronová šťáva, piniové oříšky, sůl

Postup:
Červenou řepu ve šlupce uvaříme ve sladkokyselém nálevu. Ten se skládá ze soli, octa, nebo citronové šťavy a cukru. Řepu po uvaření vyndáme, vychladíme a oloupeme. Tu následně nakrájíme na 2 mm plátky, poklademe na talíř a na řepu položíme kozí sýr nakrájený na 1 cm plátky. Zakápneme olivovým olejem, redukcí z balsamica a posypeme piniovými oříšky a lístky rokety/rukoly.

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

    Václav Žmolík, moderátor

    ze_světa_lesních_samot.jpg

    Zmizelá osada

    Koupit

    Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.