Josef Laufer připravil pravé francouzské palačinky s pomerančovou omáčkou
Sladký pokrm s vůní Francie vás naučil Josef Laufer. Připravil crepes Suzette čili pravé francouzské palačinky s pomerančovou omáčkou z likéru Cointreau. Chybět u toho nemohla Naďa Konvalinková a Patrik Rozehal.
Muž mnoha profesí vyprávěl o tom, kde se narodil, co dobrého mu dělala maminka, proč se nestal lékařem. Také jste se dozvítěděli, kolik jazyků ovládá a jaké problémy mu dělala čeština, když se z Francie a Anglie přestěhoval do Československa. Nebyly by to Pochoutky, kdyby vyprávění nedoplnil rychlovýslech, slovní hra a reportáž - tentokrát o pomerančích.
Crepes Suzette:
100g hladké mouky, 1 vejce, 2 dcl mléka, 1 dcl vody, 1 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžička oleje (olivový virgin), máslo na smažení, sůl
Omáčka:
šťáva z malého pomeranče, 1 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce pomerančového likéru Cointreau (může být i rum), citrónová šťáva, 1cl vysokoprocentního destilátu na flambování
Postup:
Mouku, vejce, mléko, vodu, pomerančovou šťávu, olej a špetku soli pořádně rozšleháme a odložíme na půl hodiny. Z těsta poté usmažíme na másle osm palačinek. Palačinky složíme na čtvrtky, poté vložíme do mísy a ubrouskem přikryjeme. Omáčku - pomerančovou šťávu s cukrem a likérem (rumem), kterou můžeme dochutit i šťávou z citrónu, nalijeme na palačinky. Poté přelijeme zahřátým destilátem, zapálíme a hořící neseme na stůl... Pokud nevyhoříme, pěkně posnídáme...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://strednicechy.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://strednicechy.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.