Josef Václav Sládek se stal zakladatelem české poezie pro děti. Jeho jednoduché a rytmické verše byly také mnohokrát zhudebněny

11. říjen 2024

„Znám křišťálovou studánku, kde nejhlubší je les…“, tak začínají nejslavnější verše spisovatele Josefa Václava Sládka. Narodil se 27. října 1845 ve Zbirohu.

Rodiče z něj chtěli mít kněze. On si ale vybral studium filozofie, matematiky a přírodopisu, a tak se rozešli ve zlém. Sládek se vydal na dlouhou dobrodružnou výpravu do Ameriky. Cestoval, živil se, jak se dalo, zajímal se o osudy Indiánů a černochů i o život Čechoameričanů.

Po návratu do vlasti se usadil v Praze na Smíchově. Oženil se s Emilií Nedvídkovou, ta však při porodu zemřela i s dítětem. Jeho druhá žena Marie Veselá pocházela po matce ze sklářského rodu Kavalírů.

Sládek vyučoval angličtině, překládal, působil jako redaktor Národních listů a časopisu Lumír. V časopisech uveřejňoval své básně, povídky a články. Sládek se stal zakladatelem české poezie pro děti. Jeho jednoduché, rytmické a melodické verše byly také mnohokrát zhudebněny. Jejich častým námětem je domov, dětství nebo rodný kraj.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.