Kancelář na chvíli vyměnili za krumpáč a pracovní rukavice. Zaměstnanci votického úřadu obnovili uschlou alej

20. listopad 2023 13:00

Letošní teplé počastí bylo nemilosrdné k nově vysázeným stromům v alejích. Třeba v okolí Votic na Benešovsku uschnula až poloviny dřevin. Město teď aleje obnovuje, a chodí je sázet i zaměstnanci úřadu.

„Teď se nacházíme na ovocné aleji, která byla založena zhruba před třemi lety, byla podpořena dotačními prostředky, ale bohužel zhruba třetina těch stromů uhynula, takže je potřeba je obnovit,“ vysvětluje u aleje nad Větrovem Zdeněk Poula, vedoucí odboru životního prostředí.

Stejný osud potkal i stromy na jiných místech, někde jde dokonce až o polovinu výsadby. Celkově by měl úřad znovu vysazovat téměř dvě stě stromů.

Nejčastějším důvodem úhynu stromů je většinou dlouhotrvající sucho. „V této lokalitě si zrovna myslím, že na tom určitý podíl nesou zemědělci, kteří tady obhospodařují okolní pozemky, kde prostě nešetrným obděláváním ty sazenice poškodili,“ dodává Zdeněk Poula.

Alej nad Větrovem už pracovníci votického úřadu obnovili

„Určitě je to dobré vyrazit někam ven z kanceláře na čerstvý vzduch a pomoct s výsadbou aleje, šel jsem dobrovolně a rád,“ říká Michal Vršecký, referent územního plánování.

A ruku k dílu přiložilo i ženské osazenstvo úřadu. „Je velká zima, ale je příjemná změna vylézt z kanceláře ven na vzduch,“ přitakává Aneta Brabencová.

Jaké další obce v regionu trápí uschlé aleje? A jaké by bylo řešení? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Věra Hájková ,
Spustit audio

Související