Karel Voříšek připravil jahodovou polévku s lesním ovocem a nočky z mascarpone
V kuchyni Pochoutek se objevil moderátor zpráv Karel Voříšek. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal s ním připravili studenou jahodovou polévku s lesním ovocem a nočky z mascarpone.
Během míchání polévky si povídali o tom, proč miluje Karel jahody, jestli byl někdy na jejich samosběru a také o tom, kolik druhů jahod je. Navíc se Naďa s Patrikem zeptali na první zkušenosti s moderováním, oblíbené jídla a vyzkoušeli Karla Voříška ze znalostí gastronomie.
Studená jahodová polévka:
400 g odstopkovaných jahod, 100 g směsi borůvek, malin nebo ostružin, 3 mátové lístky + další na ozdobení, 2 lžičky vanilkového extraktu, 4 lžíce medu, 100 ml pomerančové šťávy, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžička limetové šťávy, a kelímek mascarpone
Postup:
Pokrájíme asi 300 g jahod, vložíme je do hrnce, podlijeme pár lžícemi vody, přidáme vanilkový extrakt, tři lístky máty a přivedeme k varu. Potom plotýnku vypneme a necháme směs vychladnout.
Později směs rozmixujeme s medem a citrusovými šťávami dohladka. Pak přidáme zbývající čerstvé ovoce (nějaké si odložíme na ozdobení) a ještě několika pulzy prosekáme nahrubo. Rozdělíme do čtyř skleniček nebo misek a ozdobíme odloženým ovocem a mátou.
Nakonec si z mascarpone vykrojíme lžičkou nočky a vložíme navrch do polévky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.