Kasina v Chrášťanech nebudou. Obyvatelé v referendu rozhodli, že vedení obce musí hazard vyhláškou zakázat

15. červen 2024

Obyvatelé Chrášťan u Prahy v pátečním referendu rozhodli, že zastupitelé mají udělat veškeré kroky vedoucí k zákazu zřízení kasin a zákazu hazardu v obci. Pro tyto kroky hlasovalo téměř 78 procent těch, kteří se referenda zúčastnili

Starosta Pavel Hrdlička z uskupení Chrášťany pro život řekl, že vedení obce se bude výsledkem referenda řídit a připraví vyhlášku o zákazu provozování hazardu v obci.

Společnosti Bonver Win a CEC Praha letos podepsaly s vedením obce smlouvu o spolupráci, plánují v Chrášťanech otevřít dvě kasina. Někteří místní se obávali možného snížení kvality života, nárůstu počtu přestupků, kriminality i snížení hodnoty nemovitostí. Navíc jim vadilo, že zastupitelé o záměru nepodávali adekvátní informace, takže lidé o vzniku kasin nevěděli. Zastupitelé se obhajovali tím, že chtěli pro obec získat peníze na investice.

Nejisté sankce

Vedení obce se ještě před konáním nejbližšího zastupitelstva sejde se zástupci společností, zatím není jasné, zda nedodržením smlouvy o spolupráci hrozí nějaké sankce.

Vyhlášku budou zastupitelé schvalovat zřejmě ještě v červnu, k jejímu schválení zavazuje vedení obce referendum. "My ani nemáme jinou možnost," dodal starosta.

Referenda se zúčastnilo téměř 56 procent voličů obce. Celkem jich je v Chrášťanech 692, hlasovat při referendu přišlo 385. Výsledky jsou tedy platné, protože k urnám přišlo zákonem stanovených minimálně 35 procent voličů. 

autor: jum | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související