Kastelánské křídlo frýdlantského zámku přibližuje život šlechtické rodiny Clam-Gallasů

21. září 2024

Jednou z nejvýznamnějších památek v Libereckém kraji je Státní hrad a zámek Frýdlant. Jde o dva samostatné, v různých dobách stavěné objekty. Středověký hrad z poloviny 13. století a renesanční takzvaný Bílý zámek z přelomu 16. a 17. století. Vedle něj ale stojí ještě jedna budova nazývaná Žlutý zámek z konce 19. století. Jeho první patro slouží správě zámku jako kancelářské prostory a byt kastelána. Druhé patro se letos otevřelo návštěvníkům jako Kastelánské křídlo.

„Žlutý zámek je nejnovější přístavba, která vznikla poprvé roku 1870 na bývalé hospodářské budově. Ale nelíbila se jim, a tak ji strhli a postavili ještě jednou v roce 1890 do této dvoupatrové podoby,“ vysvětluje kastelán Jiří Holub. Do patra vede hlavní dřevěné schodiště, jehož autorem je Heinrich Koch, hlavní architekt Clam-Gallasů. Schodiště krásně propojilo starý Bílý zámek a nový Žlutý zámek.

„V době prvních Clam-Gallasů toto křídlo nestálo, ale při změnách tras jsme je trochu opomněli, a tak jsme tyto prostory využili, abychom tady prezentovali první dva z rodiny Clam-Gallasů, kteří k Lázním Libverda otevřeli hrad jako muzeum,“ vysvětluje kastelán. Šlo Kristiána Filipa a Kristiána Kryštofa. Na zámku se dochovala řada věcí z 19. století, a tak nebyl problém zařídit Kristiánovu pracovnu i s jeho obnošeným oblekem, který když vyšel z módy, nosili sloužící.

V ložnici se nachází krásná zdravotní skříňka, jakási domácí lékárna. V hlavním sále, dnes bychom řekli obývacím pokoji, se návštěvníci seznámí s Kristiánem Kryštofem a jeho manželkou Josefínou. Ta prý původně zahořela city ke slavnému skladateli Beethovenovi. Jednu ze skladeb, kterou pro ni složil, můžete slyšet přímo při prohlídce.

Zdravotní skříňka

Na chodbě mezi pokoji jsou k vidění nejenom trofeje, ale především zázrak své doby, tekoucí voda z kohoutku a dvě toalety. V pokojíku komorné se návštěvníci dozví, jak to bylo se službou na zámku a v dalším pokoji je krásná sbírka hraček, od dětského domečku po clam-gallasovský koblížek, jednu z jejich nejznámějších hraček.

Zázrak své doby. Voda z kohoutku

Expozice představující byt prvních Clam-Gallasů má devět pokojů, což se oproti téměř stovce všech zpřístupněných prostor na Frýdlantu může zdát málo. Kastelánské křídlo je ale výběrovou trasou pro malé skupiny maximálně osmi návštěvníků. Tento okruh totiž nemá žádné prostory ohraničené provazy, jak je na památkách běžné.

Spustit audio