Kateřina Cajthamlová: Letní oslavy, grilování a zároveň hubnutí, to je smrtelně obtížná kombinace
První díl Letního desatera hubnutí doktorky Kateřiny Cajthamlové s receptem na zdravé brownies bez mouky.
Fazolové brownies bez mouky s raw zmrzlinou z mraženého ovoce s červenou řepou
Ingredience:
100 g uvařených fazolí
20 g čokoládového pudinku
5 g kypřícího prášku do perníku
1 vejce
10 g kakaa
80 g medu
30g čokolády na vaření
20 g mléka
20 g oleje
160 g mražené ovoce (jahody, maliny, borůvky)
100 g mražené červené řepy
Postup:
Fazole pomeleme. Přidáme ostatní suroviny, nastrouhanou čokoládu a promícháme. Vlijeme do formy a pečeme při 175° C přibližně 30 minut. Mražené ovoce s červenou řepou necháme přibližně 10 -20 minut v lednici povolit. Pak promícháme s medem a nasypeme do stroje na sorbet. Hotovou zmrzlinu promícháme a ihned podáváme.
Zdroj: Recept Střední odborné školy stravování Ostrava
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.