Kateřina Cajthamlová připravila pohanku se dvěma druhy čočky a uzeným masem
V rozhlasové kuchyni učila doktorka Kateřina Cajthamlová Naďu Konvalinkovou i Patrika Rozehnala vařit zdravě a chutně. Naučila nás oblíbený recept jejího syna Honzy. Jde o pohanku se dvěma druhy čočky a uzeným masem.
Během vaření si povídali o výživových hodnotách potravin, vhodném pohybu, o tom jak Naďa hubla kdysi a jak žije a sportuje dnes. Dozvěděli jste se také něco o čočce a jaký smysl pro vtip a pohotovost má paní doktorka při „rychlovýslechu“.
Po celou dobu natáčení Pochoutek byl také přítomen televizní štáb pořadu Jste to, co jíte.
Pohanka s čočkou a uzeným:
160 g pohanky, 160 g červené čočky, 240 g hnědé čočky, 2 velké červené cibule, olej na potření pánve, 120 g na kostičky nakrájené uzené rolky, 120 g uzeného tofu, 4 lžíce kremžské hořčice, česnek podle chuti, špetka soli a pepře
Postup:
Uvaříme všechny čočky dohromady v osolené vodě do měkka (až změkne červená čočka a pohanka) - cca 10 minut, pak se přehodí na pánev, kam jsme si nalili trochu oleje a s rozkrájenou cibulí se osmahne až cibule zesklovatí, přidáme česnek, na kostičky nakrájenou rolku a uzené tofu, dochutíme hořčicí a podáváme.
Výživové hodnoty na porci:
42 g bílkovin, 90 g sacharidů, 20 g tuků
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.