Meruňková buchta od Andrey Šulcové je šťavnatá a snadná na přípravu

Těsto je zvláčněné meruňkovým sirupem, který moučníku dodá šťavnatost. Kombinace domácích sytě oranžových meruněk a kakaového těsta je výborná. Recept je jednoduchý a rychlý. Pekla Andrea Šulcová z Perné.

Ingredience
  • 4 vejce
  • 200 ml oleje
  • 250 g cukru krystal (může být i méně, záleží na sladkosti kompotu)
  • 2 až 3 polévkové lžíce kakaa
  • 350 g polohrubé mouky
  • 700 ml meruňkového kompotu (nejlépe domácího)
  • 1,5 čajové lžičky jedlé sody

Postup

Do robota rozklepneme vejce, nalijeme odměřený olej, kakao a cukr.

Metlou vyšleháme pěnu. Šleháme aspoň pět minut, aby se do směsi vehnal vzduch a suroviny dobře propojily.

Do vaječno-kakaové směsi postupně přidáváme a zašleháváme mouku. Vznikne kompaktní hutnější těsto, které zředíme nálevem z meruněk (250 ml) a promícháme v robotu.

Stěrkou jemně vmícháme jednou sodu. Díky ní je buchta krásně nadýchaná.

Olejem ze spreje nastříkáme plech, vyložíme pečicím papírem a nalijeme na něj těsto.

Kompotované půlky meruněk můžeme ještě každou překrájet na čtyři části a poklademe na vrch těsta.

Pečeme při 180 °C zhruba 30 minut. Zkoušíme špejlí. Když se těsto nelepí, je hotovo.

Tip: Při podávání můžeme moučník ještě vylepšit kopečkem šlehačky nebo zmrzliny. Nebo obojím.

Andrea Šulcová

Recept má od maminky, která ho dostala od své sousedky. Už je to více než 30 let. Je u nich velmi oblíbený a paní Andrea ho má spojený s dětstvím a se vzpomínkami na léto. Kombinace krásně oranžových meruněk a kakaového těsta se v rodině osvědčila.

Přijeli jsem akorát v době, kdy slavila své narozeniny a při té příležitosti se u nich doma dělala zabíjačka. A tak jsme ochutnali domácí uzené, sekanou, škvarky i sádlo. Zavítali jsme i do domácího vinohradu a meruňkového sadu.

Andrea Šulcová a Patrik Rozehnal