Meruňkové knedlíky jsou poklad české kuchyně
První psaný recept na ovocné knedlíky se u nás objevil v 17. století. Tehdy byly švestkové a smažené. Až poté se na talířích začaly objevovat vařené. Sypal se na ně mák nebo tvaroh, v různých krajích vládly různé chutě. Kdo na to měl, poléval je máslem nebo smetanou. Někde se jim říkalo obálky, jinde zase kulivále.
Letní lahůdku dodnes představují meruňkové knedlíky. Připravují se z kynutého, tvarohového, krupicového, žemlového, bramborového nebo odpalovaného těsta. Připravovat je můžete po celý rok, v létě z čerstvých plodů, v zimě z kompotovaného ovoce.
Kdo používá ne úplně zralé tvrdší plody, vkládá do meruňky kostku cukru. Profesionálové radí vařit knedlíky v páře. Doma si je můžete uvařit v utěrce nebo plátýnku nad vodní lázní, aby nebyly olepkané.
Klasická trojkombinace
Na trhu je k dostání pařáček s rukojetí, na kterém knedlíky v páře připravíte a díky kterému je z hrnce snadno vyndáte. Když knedlíky vaříte ve vodě, musí jí být dostatek. A hlavně dejte pozor, ať je nepřevaříte, jinak se srazí. Když je hotovo, knedlíky vyjmeme, na talíři propíchneme, aby vyšla pára, a posypeme.
Klasikou je nastrouhaný tvrdý tvaroh, moučkový cukr a zakápnout můžete rozpuštěným máslem. Knedlíky se sypou i mákem, ořechy, kokosem, mandlovými lupínky, hoblinkami čokolády nebo griliášem. My jsme k nim dostali navíc cosi ve dvou malých omáčnících: „Je to přepuštěné máslo a meruňková omáčka z kysané smetany, cukru a posekaných čerstvých meruněk,“ láká nás ke stolu kuchař Michal Pitek.
Knedlíky u sousedů
V Rakousku se meruňkové knedlíky připravují podobně jako u nás. V dobách Rakousko-Uherska české a moravské kuchařky cestovaly za prací do Vídně a spolu s rakouskými děvčaty se kulinárně ovlivňovaly.
V Rakousku dnes knedlíky sypou na másle osmaženou strouhankou, drcenými sušenkami nebo piškoty a zakápnou máslem. S meruňkovými knedlíky se můžete potkat i v Bavorsku. Pokud máte kamarády na vzdálenějším místě Evropy nebo světa, kterým byste chtěli knedlíky připravit, vezměte s sebou tvrdý tvaroh. Těžko byste ho na místě sháněli. Stejný problém budete mít s hrubou a polohrubou moukou.
Recept podle Čiriny
V knize Vaření s Čirinou píše známá kuchařka Irena Košíková o ovocných knedlících: „U nás dáváme přednost knedlíkům z tvarohového těsta se strouhankou. Tento recept jsem si přečetla před pětadvaceti lety v jednom starém prvorepublikovém sešitě Moravanky, kterých jsme našli na půdě v domečku po manželově babičce celou krabici. Opsala jsem z těch dámských listů řadu dobrých rad a také několik receptů, ale tenhle mě nadchl a od té doby jiné ovocné knedlíky nevařím. Strouhanka totiž těsto nakypří a zvláční, knedlíky jsou ‚jako z peří‘.
- 2 balíčky polotučného tvarohu (50 dkg)
- 2 vejce
- 15–20 dkg hrubé mouky (záleží na tom, jaký máte tvaroh)
- strouhanka ze 4 rohlíků
- 25 dkg tvrdého tvarohu
- 10–15 dkg másla
- moučkový cukr na posypání dle chuti
Postup
Z přísad uplácáme těsto (mělo by být středně tuhé, aby se s ním hezky pracovalo), balíme do něj ovoce a vytváříme menší knedlíky. Házíme je do vařící vody, kde je necháme jen krátce, dokud nevyplavou na povrch, podle velikosti knedlíků tak 5 – 8 minut.
Na talíři knedlíky propícháme, aby vyšla pára, posypeme cukrem a tvarohem a zakapeme máslem. Někdo si je máslem přímo zalévá.“
moučkový cukr na posypání dle chuti