Když si pořizujete hrubosrstého psa, počítejte s nutností pravidelného trimování
Zjednodušeně řečeno, trimování je mechanické odstraňování staré odumřelé srsti, aby uvolnila místo nově vyrůstajícím chlupům. Bez něj se mění kvalita srsti a ta už neplní svou funkci chránit psa např. před promoknutím.
Vedle hrubosrstých plemen se trimují také španělé. Podle Evy Durasové, majitelky jednoho z plzeňských psích salonů, je možné psa trimovat i doma, majitel se to ale musí nejdřív naučit: „Trimovat bychom měli po srsti. Začátečníci mívají pocit, že jen trimují a trimují a žádný výsledek není vidět, přestože je vedle pejska hromada chlupů. Poradí jim v salonu pro psy, a také pomohou s výběrem trimovacích nástrojů.“
Doba pro první trimování přichází s línáním štěněte. „Některé začne línat ve čtyřech, jiné v pěti a další až v sedmi měsících, je to individuální. Pokud majitel psa pravidelně češe, zvíře trimování líp snáší. Když někdo do salonu přivede štěně bez předchozího domácího zásahu, je to pro ně nepříjemné a trochu se ošívá. Z kožichu se ale vytahují uvolněné chlupy, takže to nebolí,“ dělí se o zkušenosti Eva Durasová.
Jak často trimovat
V jejím salonu jsou nejčastěji trimovanými psy hrubosrstí jezevčíci a teriéři. Paní Eva doporučuje pejskařům, kteří své mazlíčky trimují sami, občas navštívit i psí salon: „Je dobré nechat pejska v salonu přibližně jednou za čtyři měsíce profesionálně dotrimovat. Jestliže je majitel šikovný, stačí jednou za půl roku.“ Kdo veškeré trimování přenechává odborníkům, měl by psa do jejich rukou svěřit v závislosti na stavu srsti vždy po dvou až čtyřech měsících.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka