Kopřivová polévka
Kopřivová polévka stojí pár korun, je zdravá a ještě k tomu vám bude chutnat. Inspirujte se pátečním Apetýtem!
Budete potřebovat:
- 2 lžíce másla
- 2 cibule
- 3 brambory
- 2 stroužky česneku (můžete ho nahradit čerstvým medvědím česnekem)
- 800 ml vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř
- 1 špetku muškátového oříšku
- 180 g mladých kopřiv
Část kopřiv můžete nahradit jinou zelninou, mraženým špenátem, hráškem nebo mrkví.
Na sběr kopřiv si vezměte pořádné rukavice a sbírejte nejlépe mladé rostliny. Používat budete jen listy a vršky, tuhé stonky zahoďte – kopřiv je většinou dostatek, takže vám jich nemusí být líto.
Postup:
- Asi 180 gramů (6 pořádných hrstí) kopřiv pořádně propláchněte.
- Aby měly hezčí barvu a nežahaly, ještě je v sítku prolijte vroucí vodou a ihned pak zchlaďte studenou.
- Nadrobno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na másle (podle chuti můžete přidat jednu až dvě mrkve), pak přidejte nasekaný česnek a nechte chvíli rozvonět.
- Zalijte vývarem, přidejte asi 300 g brambor nakrájených na kostky a přiveďte k varu.
- Asi 20 minut povařte, a když jsou brambory měkké, přidejte omyté kopřivy.
- Tyčovým mixérem polévku přímo v hrnci rozmixujte a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a muškátem.
- Zjemněte smetanou, nechte chvíli prohřát a servírujte.
Tip: Polévku můžete na konec ozdobit květy sedmikrásek.
Související
-
Rajská polévka s řeřichou
Mnozí bylinkáři doporučují sníst denně jeden až dva šálky čerstvých listů bylin nebo zelených částí různých druhů zeleniny, například listy řeřichy.
-
Polévka z pečené mrkve
Dnešní vydání Apetýtu nabídne polévku z pečené mrkve. V teplém letním počasí příjdou vhod jednoduché recepty, na které nepotřebujete dělat velký nákup.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.