Polévka z pečené mrkve
Dnešní vydání Apetýtu nabídne polévku z pečené mrkve. V teplém letním počasí příjdou vhod jednoduché recepty, na které nepotřebujete dělat velký nákup a přesto vám jídlo bude chutnat.
Doporučuje se každý den sníst dvě mrkve nebo vypít pohár čerstvé šťávy. Do čerstvé mrkvové šťávy vmíchejte i lžičku panenského olivového oleje, díky němu se karoten v těle lépe využije. Tepelnou úpravou se užitečné látky v mrkvi neztrácí, naopak. Pojďme se tedy pustit do letní mrkvové polévky.
Připravte si:
- 1 kg mrkve
- 350 g cibule
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 250 ml smetany na vaření (12%)
- 1 lžíci drceného kmínu
- hrst koriandru
- chilli
- sůl a pepř
- pečivo k podávání
Postup:
- Nejdříve předehřejte troubu na 180 °C, oloupejte si cibuli a očistěte mrkev.
- Na plech vyložený pečicím papírem rozložte na cca 3 cm kousky nakrájenou mrkev a cibuli, kterou osolíte, opepříte, posypete kmínem a polijete olivovým olejem.
- Takhle zeleninu doměkka pečte asi 30 minut.
- Poté ji dejte do hrnce, zalijte vývarem a smetanou, rozmixujte a přiveďte k varu.
- Na závěr přidejte chilli, nasekaný koriandr a ještě krátce povařte.
- Polévka výborně chutná s krajícem čerstvého chleba.
Související
-
Zeleninová polévka s knedlíčky
O dobré polévce se říká, že je grunt. I proto jsme pro vás do dnešního dopoledního Apetýtu jednu povedenou vybrali. Hustá polévka zasytí a je to ideální varianta večeře.
-
Salát z nových brambor
Chuť nových brambor je nezaměnitelná, dát si je můžete jen zalité máslem a osolené. Vaří se ve šlupce a stačí je jen jemně pomačkat a máte výbornou přílohu.
-
Polévka se zázvorem a mrkví
Páteční Apetýt přináší opět bezmasé recepty. Tentokrát nahlédneme do světa polévek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.