Kyselo podle receptu z dolního Pojizeří
Mezi recepty našich babiček, které se dodnes těší oblibě a dokonce si našly místo i v restauracích, patří kyselo. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají postup přípravy pravého kysela z chlebového kvásku.
- ½ l kyselé smetany
- 1/2 l vody
- 1 vejce
- 3 dkg mouky
- sůl
- 4 vejce uvařená natvrdo
- na špičku nože kmín
- 10 dkg sušených hub
- 8 dkg chleba
- lžíce másla
Do osolené vody s kmínem dáme vařit sušené houby. Mezitím v kyselé smetaně dobře rozmícháme vejce, mouku a sůl. Když jsou houby měkké, vlijeme smetanu s moukou do vývaru s houbami. Polévku necháme jen tzv. překulit – neměla by se vařit. Zjemníme lžící másla. Před podáváním okyselíme polévku octem. Do talíře dáme pokrájená natvrdo uvařená vejce a přelijeme polévkou. K polévce podáváme brambory na loupačku nebo bramborovou kaši přelitou smaženou cibulkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.