Léto na grilu: Špíz z mořské tresky a čerstvý salát. Griloval Jan Brandejs
V Pochoutkách na talíři jsme zahájili Léto na grilu. Šéfkuchař Jan Brandejs z pardubické restaurace Hogo Fogo ugriloval špíz z mořské tresky přímo na palubě lodi Blanice na Labi. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal pozvali i herečku Ivanu Andrlovou.
Špíz z mořské tresky
- filet z mořské tresky (můžeme použít i pstruha)
- citronový tymián
- rozmarýn
- olivový olej
- 1 cuketa
- 1 lilek
- 1 červená cibule
- 1 bílá cibule
- 1 paprika
- domácí pesto (viz recept níže)
Postup:
1. Filet nakrájíme, případně očistíme od zbylých kostí, které vytaháme pinzetou.
2. Nakrájené maso potřeme olejem a posypeme nasekanými bylinkami (tymián, rozmarýn) a dáme na gril. Před grilováním můžeme maso nechat uležet v lednici (ideálně přes noc).
3. Zeleninu (cuketu, lilek, cibuli) očistíme a nakrájíme na kousky, které grilujeme samostatně. Pokud bychom grilovaly celý špíz, mohlo by se nám rybí maso rozpadnout.
4. Na závěr vše napícháme na špejli. Zeleninu prokládáme rybou a potřeme domácím pestem. Hotový špíz necháme před podáváním prohřát na grilu.
TIP: Ugrilovaná ryba je určena ke spotřebě v den přípravy, maximálně však druhý den.
Čerstvý salát
- polníček
- rukola
- salát rosso
- citronový tymián
- rozmarýn
- olivový olej
- česnek
- cibule
- vinný ocet
- balsamico
- citronová šťáva
- cukr
Postup:
Listový salát opláchneme a natrháme na kousky a dáme do mísy. Dochutíme připraveným dresingem.
Na dresing rozmixujeme bylinky, rukolu, česnek a cibuli. Přidáme olivový olej a promícháme. Dochutíme vinným octem, citronovou šťávou, balsamicem a cukrem.
Domácí pesto
- bazalka
- rukola
- parmazán
- piniové oříšky
- olivový olej
Postup:
Všechny suroviny rozmixujeme a zakápneme olivovým olejem. Promícháme a máme hotovo.
Kdo je Jan Brandejs?
Vařil ve známých pardubických hospodách, než si otevřel tu vlastní s kavárnou dohromady a dal ji název Hogo Fogo. Předtím si také na čas odskočil vařit do Velké Británie, kde začínal jako umývač nádobí a zemi opouštěl na pozici šéfkuchaře. Miluje dobré jídlo, maso a poctivé vaření.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.