Malá neziskovka Roztoč se snaží dělat z Roztok u Prahy tvůrčí a živoucí místo

Roztoč propojuje profesionální umělce s amatéry, generace mezi sebou, nově příchozí se starousedlíky a umění s každodenním životem. Pomáhá lidem „zapustit“ v Roztokách kořeny a stát se součástí místní komunity. Roztoč by si přál, aby město žilo společenským životem a svou vlastní kulturou.

V průběhu let se náplň a činnost Roztoče měnila a vyvíjela: od malého akčního spolku rodičů do současné podoby spíše komunitní organizace a umělecké školy. Fungují od roku 2017.

Nabízejí kroužky, kurzy a umělecké ateliéry pro děti i pro dospělé, a to bez ohledu na talent a nadání. Pořádají lidové slavnosti a kulturní akce, Masopust, Zahradní slavnost, Živé jesličky, Svátek světel, Vánoční trhy, Festival Tichého Jelena a další a další, jejichž program stojí z velké míry na dobrovolnících.

Malí umělci z Roztok

Na léto připravují pobytové i příměstské tábory pro děti, kde se prolínají umělecké obory kroužků a kurzů s poutavými příběhy, tábory cirkusové, přírodovědně-hravé a poznávací.

Rádi se podílejí na věcech, které jim připadají smysluplné. Ať to byly bojovky v čase koronaviru, podpora místních farmářů a výrobců nebo hledání, jak více sblížit lidi a jiřičky ve městě.

A ještě něco. S přispěním Sdružení Roztoč vznikla v Roztokách malá základní škola zaměřená na všestranný rozvoj dětí a jejich vztah ke světu, kde žijí.

O bohatém životě Roztoče vypráví výkonný ředitel sdružení Ondřej Marek reportáži Jolany Novákové.

Spustit audio