Marek Pavala uvařil lanýžové risotto, ochutnávala Petra Janů
Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se sešli s vítězem televizní kuchařské soutěže MasterChef Markem Pavalou ve škole vaření Laboratorio v Krocínově ulici v Praze.
Slíbil, že nás všechny naučí výtečné italské risotto s lanýžovou pastou a sýrovou pěnou. Ve vysílání pak vše ochutnala i zpěvačka Petra Janů.
Lanýžové risotto s pěnou ze sýra Stracchino
- 360 g rýže (ideálně vialone nano, která je na risotto nejvhodnější)
- 1 šalotka
- olivový olej
- zeleninový vývar
- sýr Stracchino (italský sýr z kravského mléka)
- smetana
- polévková lžíce lanýžové vellutaty (jde o pastu z lanýžů)
- cca 1 dcl bílého vína a mléko
Postup:
Na olivovém oleji orestujeme šalotku, která nám musí pouze zesklovatět. Určitě nerestujeme do barvy! Následně přidáme rýži, kterou nebudeme propírat, abychom se nezbavili škrobu. Až bude rýže zahřátá, tak nám začne pouštět škrob. V té chvíli přidáme jednu malou skleničku bílého vína.
Víno z pokrmu úplně vyvaříme, aby nám pokrm jen ovonělo. Pokud bychom víno nevyvařili tak risotto bude chutnat jako by do něj byla sklenička vína vylita až po dokončení. Po vyvaření přiléváme opatrně horký vývar a sledujeme, jak nám risotto přibývá na objemu.
Risotto by mělo být neustále „mokré“ a vstřebávat vývar do sebe. Jakmile bude rýže al dente (na skus) přidáme polévkovou lžíci lanýžové vellutaty, dochutíme solí a pepřem. Přidáme máslo a strouhaný parmezán, které zašleháme dovnitř, aby nám vznikla krémová konzistence.
Sýr Stracchino smícháme v poměru jedna ku jedné se smetanou a přidáme mléko. Směs nalejeme do šlehačkové lahve a vytvoříme pěnu, kterou ozdobíme risotto.
Risotto podáváme na vyhřátém talíři, aby nám nevystydlo.
Marek Pavala
Původně se věnoval fotografování, ale láska k jídlu ho přiměla k tomu, že začal sledovat pořady o vaření v televizi a na internetu. Zkoušel vařit to, co kuchařské hvězdy. Dařilo se mu, tak zkusil štěstí i v české verzi soutěže MasterChef. Řekl si, že ji prostě musí vyhrát a vyšlo to.
Sní o vlastní restauraci a také knižní kuchařce. Rád by měl i prasátko, se kterým by v lese mohl hledat lanýže. Miluje mořské plody a jednoduchá jídla. Pro přátele vaří jen občas, protože se mu nechce pak uklízet stoly a mýt nádobí. To se raději s blízkými sejde v restauraci. Dnes je jedním z lektorů Školy vaření v Laboratorio v Krocínově ulici v Praze, kterou zakládal Riccardo Lucque.
;
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.