Marie Formáčková upekla ruské pirožky
Marie Formáčková je novinářka, která se dala na spisovatelskou dráhu a píše knihy se známými osobnostmi. Jako studentka prožila kus svého mládí i v Rusku a přivezla si odtamtud recept na pirohy. Naučila je v Pochoutkách i Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala.
Povídali si o tom, který světový vůdce byl jejím spolužákem na škole, co jí lákalo na životě v Petrohradu (Leningradu), jak se psala kniha s Helenou Růžičkovou a jestli ji někdo z kolegů ukradl námět. V reportáži jste se dozvěděli něco o zelí a zahráli si hru se slovy z kuchyně.
Ruské pirožky:
balíček listového těsta, zakysané zelí, cibulka, kus slaniny, koření, mleté hovězí maso, pepř, 2 vejce, sůl, čerstvý kopr
Reprízováno 9. června 2013.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.