Martin Severa uvařil slávky na rajčatech se smetanou
Pod dohledem televizního moderátora Martina Severy jsme se věnovali francouzské kuchyni. Spolu s Naďou Konvalinkovou a Patrikem Rozehnalem uvařili slávky na rajčatech se smetanou.
Martin Severa pobyl ve Francii nějaký ten čas, když tam Francouze učil česky. Zamiloval si nejen tamní jídla, ale i vína a rád se tam kvůli nim vrací. Dozvěděli jste se také, proč miluje moře, šneky nebo farmářské trhy.
Markéta Vejvodová vám prozradila, co je základem francouzské kuchyně a proč byla připsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.
Slávky na rajčatech:
asi 1 kilogram čerstvých slávek, konzerva loupaných rajčat, cibule, česnek, petrželová nať a smetana
Postup:
Nakrájíme cibuli na půl kolečka, česnek na plátky, dáme lehce osmahnout na olivový olej, přidáme oloupaná nakrájená rajčata na čtvrtky a když se to "produsí", tak přidáme slávky, podlijeme vodou a necháme dusit. Nakonec přidáme petrželku a zalijeme smetanou. Celé se to ještě jednou provaříme. Podáváme s bagetou zapečenou s petrželkou a máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.