Martin Stránský upekl skládané brambory

Do Pochoutkové kuchyně se vřítil doktor House, tedy jeho český představitel – herec Martin Stránský. Z Plzně si do rozhlasové kuchyně přivezl oblíbený rodinný recept na skládané brambory. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal si je podle jeho rad poskládali do zápékací mísy.

Také se ho ptali na oblíbená jídla, na hokejová utkání plzeňských herců, na hraní doktorů v seriálech, na to, kolik má lékařských plášťů, jestli ví něco o staročeské kuchyni a řeč se stočila i k natáčení rozhlasových her a knih.

Skládané brambory:
1 kilogram brambor (buď typu A nebo červených), 1/8 másla, 1 kelímek šlehačky, 1 pytlík strouhanky, 6 až 8 vajíček a sůl

Skládané brambory - detail

Postup:
Uvaříme si brambory a vajíčka na tvrdo. Vymažeme zapékací mísu máslem a začneme vrstvit - jedna vrtva = nakrájené brambory a vajíčka na plátky, posypat strouhankou a prolít smetanou a takto pokračujeme... Dle chuti osolíme. Až dovrstvíme, vložíme mísu do trouby a necháme 15 minut zapéct na 160 až 180 °C.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.