Masopust v Sibřině spojil sousedy šesti obcí. Popřáli si lásku, naději a radost ze života

4. únor 2024 08:30

Masopust v Sibřině se stále rozrůstá. Letošní už 23. ročník masopustu spojil sousedy ze šesti okolních obcí. Maškarní průvody vyrazily ze Sibřiny, z Koloděj, z Dobročovic, z Květnice, ze Sluštic a z Újezdu nad Lesy. Sousedé spolu tančili, pili, hodovali a radovali se až do noci.

Jednotlivé masopustní průvody se sešly na louce za Sibřinou. Lidé dali volný průchod fantazii, a tak na tábořiště dorazila opice i lední medvěd. Na voze přijelo dokonce moře s mořským Střapácem, přišla se podívat Pipi Dlouhá Punčocha, Marge Simpsonová i doktorka Chocholoušková. Nechyběly zde tradiční masky smrtky nebo medvěda s medvědářem.

Někdo přišel pěšky, další se vezl na traktoru. Obdivuhodný výkon má za sebou Filip Laufer, který zvládl celou trasu projít na chůdách. V půl jedenácté dopoledne si je nasadil před úřadem v Kolodějích a sundal je až kolem půl třetí na tábořišti v Sibřině.

Kdo chtěl, zatančil si s opicí

Pocta Jitce Tiché

Letošní téma masopustu „Tichá voda břehy mele“ bylo poctou Jitce Tiché, která léta organizovala masopust v Roztokách u Prahy a loni zemřela. Zároveň šlo o symbolické propojení pramenů zúčastněných obcí, které představovaly lásku, naději, spolupráci a radost ze života. Maškary jednotlivé prameny tancem zamotaly a spojily v jeden jediný pramen. Společně potom vypustily šest bílých balónků, které jejich poselství odnesly do nebe.

V průvodu byla skvělá nálada

Příprava masopustu trvala celý rok a podílelo se na ní asi 240 dobrovolníků. Někteří vyráběli kostýmy, další psali veršované proslovy a vinšování. Hodně domácností se podílelo na přípravě masopustních dobrot. Hospodyně napekly koláče, uvařily polévku a naložily utopence. Další dobrovolníci postavili vyhřívané šapitó na zahradě spolku Sosák, jehož členové každoročně patří k hlavním organizátorům akce.

Jaká byla na masopustu nálada? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio