Medvědi už na státních hradech a zámcích nebudou. Národní památkový ústav se rozhodl ukončit jejich chov

26. červen 2024 17:00

Do šesti let zmizí ze státních hradů a zámků medvědi. Národní památkový ústav (NPÚ) chce pro ně lepší podmínky a tak je už v Českém Krumlově, Náchodě, na Konopišti a Točníku chovat nebude. Například Benešovu se to ale nelíbí. Památkářům radnice nabídla, že by medvědovi na Konopišti hradila veškerou péči.

Medvěd Jirka je druh medvěda ušatého, který se narodil v roce 2006 ve zlínské zoo a na Konopišti žije od roku 2011. V prostorném výběhu má zastíněné plochy i bazének s čistou vodou, přesto mu ho chtějí ještě vylepšit.

„Jsem předseda sdružení, který má za cíl rozšířit medvědí výběh na Konopišti. Pracujeme na tom 15 let a už na to máme stavební povolení. Peníze jsou a chceme, aby měl Jirka ještě větší výběh, ale také bychom chtěli, aby život medvědů, který je tady na Konopišti už dvě stě let, samozřejmě pokračoval. Nedokážeme si to tady bez Jirky jako Benešováci představit,“ říká předseda spolku Konopišťský medvěd Jiří Stibůrek.

A medvědy na Konopišti by si i nadále přálo město Benešov. To podle místo starosty Romana Tichovského (ODS) nabídlo, že by hradilo veterinární péče i krmení. „Nabízeli jsme v podstatě všechno možné, že se o něj město postará, ať nám NPÚ ten prostor pronajme. Zatím jsme se ale nedohodli,“ konstatuje starosta a doplňuje, proč by město chtělo, aby medvěd na Konopišti zůstal.

„Důvod je ten, že medvěd je s Benešovem historicky spjatý už mnoho let zpátky. Když jdete z Benešova na Konopiště na procházku, tak vždycky jdete k medvědovi. Chodily tam generace zpátky a medvěd tam vždycky byl. Je tam pro občany Benešova, není tam pro cizince.“

Konec chovu do roku 2030

Podle vyjádření Národního památkového ústavu ale způsob prezentace medvědů v příkopech vyvolává u řady návštěvníků zcela mylnou představu o přirozeném chování a prostředí medvědů. A přestože výběhy splňují platné předpisy, nejsou pro medvědy ideální. Potvrzuje to mluvčí územní památkové zprávy NPÚ v českých Budějovicích Markéta Slabová.

„Národní památkový ústav si uvědomuje, že medvědária na hradech a zámcích stoprocentně nesplňují současné moderní trendy ideálního chovu medvědů v zajetí, proto se rozhodl, že postupně jejich chov ukončí, ideálně do roku 2030. Zvířata budou postupně převezena do přírodních rezervací, které zpravují nadace Stiftung für Bären a Bears in Mind,“ řekla mluvčí.

Národní památkový ústav také uvedl, že žádné argumenty nemohou změnit rozhodnutí úřadu nepokračovat v držení medvědů na památkách, které spravuje.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio