Minutkový chilli guláš je hotový raz dva a výtečně chutná i zpěvákovi Stanislavu Hložkovi
Tento guláš je hotový velmi rychle a nadchne vás svou pikantností, šťavnatostí a masovou chutí. Recept na minutkový chilli guláš nás naučil šéfkuchař Michal Doležal z restaurace V Růžové zahradě v Praze. Jídlo si u stolu s Naďou Konvalinkovou a Patrikem Rozehnalem vychutnal i zpěvák Stanislav Hložek.
Minutkový chilli guláš
Ingredience na 3 porce:
450 g hovězího masa na minutkovou úpravu (pravá svíčková, flan steak, roštěná jen velmi kvalitní)
1 červená cibule
1 bílá nebo žlutá cibule
3 stroužky česneku
1 – 2 červené papriky
2 stonky jarní cibulky
100 g kvalitního rajčatového protlaku („dvojitý“ používaný v gastronomii)
5 kapek Tabasca
1 naběračka vývaru
sůl
pepř
olej na restování
Postup:
U minutkového guláše zpracování začínáme (na rozdíl od přípravy guláše) masem. Maso nakrájíme na 3 – 4 cm dlouhé a 1,5 cm široké nudličky. V misce maso osolíme a opepříme a necháme chvíli odležet.
Poté orestujeme nudličky na rozpáleném oleji. Maso moc nemícháme, necháme zatáhnout z jedné i druhé strany. Po orestování ho přendáme zpět do misky.
Nakrájíme česnek, cibule obou barev na větší kousky (asi jako základ na guláš nebo na čtvrt kolečka), papriku nakrájíme na kostičky. Na výpeku po orestovaném mase nejdříve orestujeme papriku, necháme jí lehce opéct asi 1 minutu, aby lehce chytla tmavou barvu.
Po chvilce přidáme cibuli a česnek a jednu minutu restujeme než přidáme protlak (1 lžíce na jednu porci masa). Směs pak podlijeme vývarem a provaříme. Vytvoří se omáčka. Její konzistence by měla být jako na chilli con carne. Nakonec přidáme tabasco dle chuti a vrátíme do směsi maso. Pro barvu můžeme přidat jarní cibulku.
Jako přílohu podáváme malé bramboráčky nebo cuketové placičky, resp. Jakýkoliv pokrm z brambor (i knedlíky a chlupaté knedlíky), případně rýži. V žádném případě neservírujeme s kynutým knedlíkem.
Michal Doležal
Vaří a šéfuje kuchyni v Restauraci v Růžové zahradě, kterou najdete ve čtyřhvězdičkovém hotelu „Villa“. Zásadně vaříme pouze z čerstvých sezónních surovin s důrazem na moderní pojetí gastronomie.
V kuchyni se pohybuje s lehkostí, drží se správných postupů a nešetří úsměvem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.