Miroslav Grusz upekl kuřecí křídla marinovaná ve svatotomášském pivu s bylinkami
Patrik Rozehnal i Naďa Konvalinková se opět přesunuli do Černokosteleckého zájezdního pivovaru, kde si vybudovali mobilní kuchyni. Do ní si tentokrát pozvali šéfkuchaře restaurace Lichfield v Praze na Malé Straně - Miroslava Grusze.
Ten má za sebou zkušenosti z restaurací ve Švýcarsku nebo třeba ve Florencii. Naučil nás kuřecí křídla marinovaná ve svatotomášském pivu s bylinkami.
Během vaření jste se dozvěděli, jaké jídlo miluji florenťané nebo jak se Miroslav dostal na pozici kuchaře v jednom curyšském hotelu. Zjistili jste, za jak dlouho musí mít host jídlo na stole a jak se v hotelu pěstují bylinky. V roli vrchního degustátora se objevil herec a moderátor Vladimír Hron.
Kuřecí stock:
1 kg hovězích kloubových kostí, 1 kg kuřecích křídel, 1 kg kuřecích krků, 50 g řepkového oleje, 150 g mrkve, 150 g bulvového celeru, 150 g kořenové petržele, 150 g cibule, 40 g rajčatového protlaku, 6 l pitné vody
Postup:
Nasekané kosti, křídla a krky upečeme v troubě na 180° C po dobu 45 minut. Mezitím si v hrnci zarestujeme na řepkovém oleji očištěnou a pokrájenou zeleninu v pořadí: mrkev, celer, petržel a naposledy přidáme cibuli, když je zelenina zlatavě hnědá přidáme rajčatový protlak, zarestujeme a zalijeme vodou.
Odpečené kosti, křídla a krky vložíme do hrnce a po zavaření ztlumíme na cca 94° C a sváříme po dobu 8 hodin, v průběhu sváření stahujeme z povrchu tuk. Po svaření přecedíme přes jemný cedník a pasírovací plátno a zachladíme.
Marinovaná kuřecí křídla ve svatotomášském pivu:
16 g kuřecího stocku, 8 g medu, panák tmavého svatotomášského piva, trochu citronové kůry, stroužek česneku, špetka soli a olej na smažení
Postup:
Marinádu na křídla svaříme z piva, medu, citronové kůry, česneku a rozmarýnu. Vychladíme a vložíme očištěná kuřecí křídla, která necháme po dobu 6 hodin marinovat, poté pečeme v troubě na 145 stupňů cca 45 minut.
Reprízováno 14. července 2013.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka