Miroslav Grusz upekl kuřecí křídla marinovaná ve svatotomášském pivu s bylinkami
Patrik Rozehnal i Naďa Konvalinková se opět přesunuli do Černokosteleckého zájezdního pivovaru, kde si vybudovali mobilní kuchyni. Do ní si tentokrát pozvali šéfkuchaře restaurace Lichfield v Praze na Malé Straně - Miroslava Grusze.
Ten má za sebou zkušenosti z restaurací ve Švýcarsku nebo třeba ve Florencii. Naučil nás kuřecí křídla marinovaná ve svatotomášském pivu s bylinkami.
Během vaření jste se dozvěděli, jaké jídlo miluji florenťané nebo jak se Miroslav dostal na pozici kuchaře v jednom curyšském hotelu. Zjistili jste, za jak dlouho musí mít host jídlo na stole a jak se v hotelu pěstují bylinky. V roli vrchního degustátora se objevil herec a moderátor Vladimír Hron.
Kuřecí stock:
1 kg hovězích kloubových kostí, 1 kg kuřecích křídel, 1 kg kuřecích krků, 50 g řepkového oleje, 150 g mrkve, 150 g bulvového celeru, 150 g kořenové petržele, 150 g cibule, 40 g rajčatového protlaku, 6 l pitné vody
Postup:
Nasekané kosti, křídla a krky upečeme v troubě na 180° C po dobu 45 minut. Mezitím si v hrnci zarestujeme na řepkovém oleji očištěnou a pokrájenou zeleninu v pořadí: mrkev, celer, petržel a naposledy přidáme cibuli, když je zelenina zlatavě hnědá přidáme rajčatový protlak, zarestujeme a zalijeme vodou.
Odpečené kosti, křídla a krky vložíme do hrnce a po zavaření ztlumíme na cca 94° C a sváříme po dobu 8 hodin, v průběhu sváření stahujeme z povrchu tuk. Po svaření přecedíme přes jemný cedník a pasírovací plátno a zachladíme.
Marinovaná kuřecí křídla ve svatotomášském pivu:
16 g kuřecího stocku, 8 g medu, panák tmavého svatotomášského piva, trochu citronové kůry, stroužek česneku, špetka soli a olej na smažení
Postup:
Marinádu na křídla svaříme z piva, medu, citronové kůry, česneku a rozmarýnu. Vychladíme a vložíme očištěná kuřecí křídla, která necháme po dobu 6 hodin marinovat, poté pečeme v troubě na 145 stupňů cca 45 minut.
Reprízováno 14. července 2013.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.