Moje indiánské jméno bylo Ten, který zlomil mnoho luků, říká Josef Štol. Teď zkouší, jak se žilo ve středověku

Zájem o historii přivedl Josefa Štola k nezvyklému koníčku. Věnuje se historickým rekonstrukcím různých období. Pátrá po dobových postupech dávných mistrů řemeslníků a zkouší je v praxi. Na akcích, které s kamarády pořádá, ho můžete potkat ve středověkém oděvu, který si vlastnoručně zhotovil podle originálních nálezů.

Pro tento druh zábavy se používá anglický výraz reenactment. Takzvaní reenactoři se oblékají ve stylu určitého období a vytvářejí obrazy historických bitev, slavností či jiných událostí. Josef Štol se po vojně začal věnovat životu původních prérijních indiánů v Americe. Víkendy trávil v teepee a zajímal se o všechno, co s indiány souviselo. Doma potom zkoušel vyrábět luky, což mu vyneslo indiánské jméno.

„Zajímala nás hmotná kultura, zajímaly nás tance, náboženství, a protože já jsem lukostřelec a snažil jsem v té době dělat luky a těch luků jsem hodně zlámal, takže moje indiánské jméno bylo Ten, který zlomil mnoho luků, což je Itazipa Yuská Óta,“ usmívá se Josef Štol.

Vaří jídla ze středověku

Později Josefa Štola zlákal středověk, konkrétně období Václava IV., kterému přizpůsobil i šatník. Původní profesí městský strážník dnes dělá vychovatele v družině, ale volný čas rád tráví s kamarády, se kterými objevuje dávno zapomenutá tajemství historických řemesel. Schází se spolu třeba u vaření. „Máme dobovou kuchyni a vždycky si vybereme nějaký dobový recept, který jsme ještě nedělali, a ten si uvaříme a pak to všechno zbaštíme,“ říká Josef Štol, zatímco si kasá rukávy tuniky, aby mohl kuchařkám pomoci s nadíváním kuřat jáhelnou nádivkou.

Reenactoři v praxi ověřují starobylé recepty v praxi

Josef Štol dnes vyrábí středověké potřeby všeho druhu. Na začátku vždy pátrá po tom, jak se co vyrábělo. Shání dobové texty, obrázky, navštěvuje muzea a zkoumá dochované originály. Nejde o to vyrobit divadelní kostým, ale skutečně funkční oděvy včetně spodního prádla. Když jsou takové středověké oděvy dobře ušité, tak jsou prý velmi pohodlné. „My máme tak šikovné lidi, že spoustu věcí si umíme vyrobit sami. Kamarád je platnéř a zbrojíř, takže dělá všechno od železa, připravuje zbroj a zbraně. Dcera Kateřina umí příst, paní Lenka šije.“

Původní dobové postupy a techniky reenactoři předvádějí například na hradech a zámcích, během rekonstrukcí bitev anebo třeba v Archeoskanzenu

Spustit audio