Moravské klobásy
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření se tentokrát za recepty našich babiček vydali na Moravu. Tentokrát si doma můžete vyzkoušet připravit moravské klobásy.
- 1,5 kg nasoleného zadního hovězího masa
- 2 kg vepřové plece bez kůže
- 1,5 kg vepřového výřezu bez kůže
- 1/4 l vody
- koření na 1 kg masa: 3 g pepře, 2 g tlučeného kmínu, 1 g česneku, 1 g sladké papriky
- vepřová střeva tenká sdíraná
Proleželé hovězí maso umeleme. Vepřovou plec a vepřový výřez bez kůže nařežeme na malé kousky a přidáme koření. Dobře promícháme, dáme do nádoby a necháme v chladu 1–2 dny uležet. Najemno umleté hovězí maso spolu s vodou vymícháme na pojivou hmotu. K té přidáme připravené naložené vepřové maso a promícháme. Sekánku narážíme do připravených střev, špejlujeme na stejnoměrné páry o hmotnost asi ¼ kg. Klobásy zavěsíme na hole a v předem vyhřáté udírně udíme přibližně 8 hodin v hustém kouři.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.